Često postavljana pitanja

Priča o NLP-u kao metodologiji konačno se i kod nas sve više širi od usta do usta, pogotovo u krugovima i profesijama koje se bave međuljudskom komunikacijom. O NLP-u postoji dosta nepotpunih informacija, pitanja, i nedoumica koje se provlače, a ovde ćemo odgovoriti na neke od njih.

Počećemo od najčešćeg pitanja:

Šta je NLP?


NLP je skraćenica od Neuro Lingvističko Programiranje, a predstavlja komunikacioni i motivacioni model koji je razvijen još sedamdesetih godina u USA. Lingvista John Grinder i matematičar Richard Bandler razvili su ovaj model analizirajući veoma precizno najuspešnije psihoterapeute. NLP model se u današnoj razvojnoj varijanti može primeniti, osim u terapiji, u gotovo svakoj drugoj oblasti, u rukovođenju, prodaji, sportu, zdravstvu, partnerstvu, retorici, vaspitanju, obrazovanju, poslovanju…

Naši polaznici, poučeni svojim ličnim iskustvom i efektima koje su postigli prozvali su NLP:

Nauka Ličnog Prosperiteta

NLP nudi raznovrsne metode kojima možemo ne samo da osvestimo nesvesna osećanja, obrasce ponašanja i obrasce razmišljanja – već i ciljano da ih konstruktivno razvijamo i menjamo. NLP nudi takođe i mnoge mogućnosti da otkrijemo svoje sposobnosti i da ih dalje razvijamo.

Da li je NLP naučna metoda?

Moderne neuro-nauke imaju sve više dokaza zašto NLP metoda funkcioniše. Mnoga empirijska saznanja iz proteklih godina, danas se mogu naučno dokazati. Aktuelna naučna istraživanja (npr. NASA u okviru „Apolo” programa) su pokazala da kada se mentalno proživljavaju situacije „kao da” su se već desile, aktiviraju se isti regioni u mozgu kao kada se ta situacija realno doživljava. To je jedan od principa kojima se NLP već odavno koristi.

Kome je NLP namenjen?

Naši seminari su namenjeni radoznalim i otvorenim ljudima svih zanimanja od 17 do 77 godina. Predznanje vam nije potrebno, već ako kod nekih od dole navedenih tačaka nalazite sebe onda je NLP trening pravi izbor za Vas:

 • Zainteresovani ste da saznate kako možete svoje životno iskustvo da podignete na nivo zadovoljstva, doprinosa, avanture ili uspeha.
 • Radoznali ste da saznate kako se može izvršiti uticaj moralno, etički korektno i jednostavno.
 • Vi ste neko ko voli da uči i želite da se razvijate kao ličnost.
 • Umorni ste od toga kako se kod Vas trenuntno odvija situacija.
 • Spremni ste da svoje snove pretvorite u realnost.
 • Svesni ste da je komunikacija i u Vašoj profesiji od presudnog značaja za Vaš lični napredak.
 • Čuli ste ili nešto pročitali o NLP-u i želite da se upoznate sa NLP-om kroz lično iskustvo kako biste oformili svoj stav.
 • Želite da budete među prvima sa nama i obezbedite sebi prednost.

Gde se NLP primenjuje?

NLP se danas koristi u svakoj oblasti u kojoj je presudna kvalitetna komunikacija: obrazovanju (treneri, profesori,učitelji), zdravstvu (lekari, sestre, socijalni radnici), terapiji (psihoterapija, kratkotrajne intervencije,psihologija), sportu, politici, porodici i pre svega u poslovanju (prodaja, rukovođenje, marketing, coaching).

Da li NLP zaista funkcioniše?

Pozitivni rezultati koji se dobijaju primenom NLP- a u praksi najbolji su dokaz za funkcionalnost. Dokaze u teoriji i na papiru jednostavno nije moguće izvesti, kao ni u ostalim oblastima komunikologije.

Naši polaznici nas obaveštavaju ne samo tokom treninga, već i dugo posle, o značajnim promenama koje su im bile od velike koristi ne samo u poslovnom već i u privatnom okruženju.

Naš polaznik, Dejan, kaže: “Sada imam veću odgovornost za sadržaj koji primam i sadržaj koji dajem. I kada ne želim, svestan sam dobra koji mi daje kada ga koristim, i onoga što propuštam kada ga ne koristim.“

Preporučujemo vam da pročitate i ostala iskustva naših polaznika.

Po čemu se NLP razlikuje od drugih metoda za unapređenje života pojedinca?

Sa ostalim metodama NLP ima zajedničko to što usmerava na ciljeve i resurse.

Mi smatramo, međutim, da nije potrebno dugoročno se zanimati prevazilaženjem prošlosti da bi se postigle odlučujuće promene u razmišljanju, osećanjima i delovanju.

Za razliku od ostalih modela, NLP raspolaže inovativnim mogućnostima opisivanja koje omogućavaju rad na promenama bez upuštanja u sam sadržaj i time poštede klijenta koji želi promenu bespotrebnog razgolićavanja („striptiza” duše). Uz pomoć NLP metoda dolazi se do ključne promene brzo i efikasno, bez nepotrebnog raspričavanja.

Kako NLP Trening funkcioniše?

NLP trening je dizajniran kao miks odabranih, najkorisnijih teorijskih činjenica i dinamičnih vežbi, dok treneri insistiraju na interakciji. Dodatne korisne informacije, teorijske pristupe, predloge dodatne literature, kao i detaljne opise praktičnih vežbi, svaki polaznik može pronaći u kreativno osmišljenim skriptama koje dobija. Praktičan i grupni rad daje posebnu moć treninzima zbog gotovo automatske integracije naučenog. Polaznike niko ne ocenjuje, nema tačnih ni pogrešnih odgovora, svaka nedoumica i pitanja su dobrodošli. Vremenski okvir predavanja ekvivalentan je jednom efektivnom radnom danu, traje osam sati, sa pauzama na svakih sat i 45 minuta, na kojima polaznici uglavnom razmenjuju svoja iskustva između sebe ili sa trenerima, što postaje dragocenost i za jedne i za druge. Pažljivo kreirane vežbe kroz koje polaznici prolaze, koje se održavaju pod budnim okom iskusnih trenera, razlikuje naše treninge od drugih seminara sličnih tema. Zbog svega navedenog NLP treninzi na našem institutu postali su sinonim za inovativno, kreativno i napredno učenje.

Da li je NLP sertifikat priznat?

NLP edukacije i sertifikati našeg NLP Instituta uživaju međunarodno priznanje. Naše treninge drže internacionalno cenjeni NLP Treneri sa raznih svetskih destinacija. U NLP Institutu se sertifikuje po najvišim svetskim standardima i sa pečatima ANLP i ECA.

ic
a-nlp
eca-1

Gde se može naučiti NLP?

NLP nije zaštićen kao marka ili brend i ponuđeni NLP treninzi se veoma razlikuju po sadržaju i po kvalitetu. Zato je važno prilikom izbora voditi računa da trening bude po nekom od priznatih standarda, kao na primer lANLP International Association for Neuro-Linguistic Programming (www.ia-nlp.org) ili nekog od evropskih državnih udruženja. Budite slobodni da tražite dokaz o kvalitetu i da proverite članstvo kod određene asocijacije ili udruženja, i takođe proverite relevantno iskustvo predavača i njihovu reputaciju. Provera svakako ide u prilog, ne samo vama, već i svim ozbiljnim institucijama koje održavaju visok nivo treninga.

Kako izabrati pravog NLP trenera?

Kod izbora vašeg NLP trenera vodite računa o sledećem:

 • Trener treba da ima konkretna solidna iskustva u primeni NLP-a, a ne samo da je pohađao neki od treninga ili u najgorem slučaju, da je samo pročitao nekoliko knjiga.
 • Trener treba da bude sertificiran od neke NLP institucije. Budite slobodni i pitajte gde je završio za trenera i da biste bili sigurni, proverite tako što ćete poslati toj instituciji e-mail.
 • Koristi ljubav kao isceljujuću energiju.
 • Ako trener nudi “Business” NLP, onda je korisno da ima stvarna iskustva iz privrede, a ne da ima samo psihoterapijsku pozadinu. Naročito je važno da ima konkretna iskustva u treningu menadžmenta.
 • Trener ne treba da se deklariše i nastupa kao „guru”, već da NLP posmatra realistično, otvoreno i bez grča.
 • U stanju je da efikasno prenosi primenljiv NLP, jer polaznici žele nešto da nauče, a ne da se dive njegovim „mađioničarskim trikovima”.

Kako započeti NLP edukaciju?

NLP edukaciju možete započeti tako što ćete popuniti prijavu OVDE ili nas posetiti na našem NLP Institutu u vreme NLP radionica o kojima se možete informisati OVDE.

Prvo lično iskustvo sa NLP metodologijom možete da steknete i da se upoznate iz prve ruke sa nama i NLP-om, na prvom dvodnevnom modulu, od ukupno devet modula NLP Business Practitioner edukacija pod nazivom NLP Starter trening. Ta dva dana možete posebno da pohađate i steknete uvid u naš rad i koliko ova metodologija može stvarno vama biti korisna u životu i u poslu, i tek kasnije da odlučite da li želite da nastavite edukaciju sve do internacionalno priznatog sertifikata.

Prijavi se danas!

Ukoliko se interesujete više za COACHING EDUKACIJU kliknite ovde.