Može li uspeh da se nauči?

Može li uspeh da se nauči?

Svi poznajemo nekoga ko radi nešto na izuzetan način. Možda ste već o tome razmišljali, kako biste i vi mogli to da naučite? Ali kako to uraditi, kako tačno? Kako izvesti taj proces, korak po korak? Da li ćete stvarno postići istu izvrsnost?

Mi zaista možemo da učimo od ličnosti koje su postigle izvanredne rezultate u različitim oblastima. Veoma je korisno baviti se, proučavati i razmišljati o tome kako su oni postigli svoj uspeh.

„Ako neko može da postigne nešto fantastično, onda to može svakome da bude dobar primer“

Pojedina poznata imena iz istorije nas podučavaju svojim delom, kako da budemo nesvakidašnje uspešni. Svakako da možemo te ljude posmatrati kao uzore kako bismo studirali „izvanrednost“. Ovaj način proučavanja strategija ponašanja i razmišljanja tih izuzetnih ljudi, jeste baza mnogih NLP tehnika i alat mnogih coacheva, menadžera, lidera, uspešnih sportista…, po celom svetu.

Neke od korisnih strategija uspešnih ljudi

Henry Ford, osnivač, potpredsednik i glavni konstruktor Ford Motor Company:

  • „Uspeh ne zavisi od godina“ – Henry Ford je već sa 15 godina konstruisao svoju prvu mašinu.
  • „Greške podržavaju uspeh“ – Nakon dva neuspela pokušaja osnivanja kompanije i poslovanja autofabrike, 1903. osnovao je veoma uspešnu Ford Motor Company.
  • „Uspeh znači rešavati probleme“ – Do početka 1914. morao je svakodnevno da povećava platu radnicima kako bi ih zadržao na radnom mestu, zbog velike monotonije na trakama i užasne buke u fabrici.

J.K. Rowling, autorka bestseler knjiga o Harry Potteru:

  • „Uspeh je kada se čovek bavi onim što strastveno rado radi“ – Gospođa Rowling obožava da piše i njeno uverenje, u koje ni jednog trenutka nije sumnjala, glasi: „Bilo je sasvim sigurno da ću jednog dana postati pisac!“
  • „Uspeh je kada verujete u sebe“ – mnogi izdavači su prvo odbili da izdaju njenu knjigu sa puno najrazličitijih objašnjenja zašto knjiga nije dovoljno dobra.
  • „Uspeh dolazi kroz inspiraciju“ – Rowling je dobila prve ideje za lik i priču o Harry Potteru 1990. godine u vozu.

Walt Disney:

  • „Prvo – razmisli, zatim – veruj, onda – sanjaj, a potom se i usudi“ – sposobnost Walt Disneya da lako prelazi iz uloge sanjara u ulogu realizatora i ulogu kritičara, ispostavile su se kao odlična metoda za postizanje uspeha, poznata kao Diznijeva strategija uspeha.
  • „Mi stalno idemo napred, otvaramo nova vrata i radimo nove stvari, jer smo radoznali, a radoznalost nas uvek navodi na nove puteve“ – Walt Disney je nesumnjivo najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma u svetu, naročito onog za decu. Bio je jedna od najprosperitetnijih i najmoćnijih ličnosti svetskog filma uopšte.

Sposobnost da kod drugih prepoznamo razliku koja pravi razliku, čini nas uspešnijima. Time proširujemo i svoju kompetentnost, fleksibilnost i sopstveni repertoar veština, unapređujemo sebe, komunikaciju i odnose sa drugim ljudima. Ono što jedna osoba može da izvede izvanredno, većina drugih ljudi takođe može podjednako dobro. Svi mi imamo slične preduslove, samo ih ne koristimo na isti načinn

Želite da modelujete nekoga ko ima veštinu koju biste vi rado želeli da usavršite? Želite da naučite praktičnu tehniku modelovanja? Ova i druge korisne veštine deo su PRACTITIONER edukacije koja počinje prvim modulom NLP Starter. Prijavite se odmah i obezbedite sebi mesto za edukaciju koja vas garantovano uči uspehu.

Prijave možete izvršiti OVDE ili na telefon 064/6451 391.