Metafore – “Kap rečitosti, talas mudrosti.”

Metafore – “Kap rečitosti, talas mudrosti.”

Za vikend smo u Beogradskoj učionici Slavica Squire Instituta, imali senzacionalan modul sa izvrsnim predavačem, koji je ostavio toliko snažan utisak na polaznike koji su priču o onome šta su učili za ta dva dana mahom delili na društvenim mrežama i pisali Slavici za zahvalnost zbog prilike koja im je pružena.

Polaznici NLP Master edukacije na 3. modulu imali su izuzetnu čast da izvrstan alat za uticaj na nesvestan deo uma i pokretanje na akciju uče od iskusne novinarke, voditeljke i uskoro vrhunskog NLP trenera Tatjane Vojtehovski.

Jedna od polaznica ove edukacije, Andreja Lipič je na svom profilu na društvenim mrežama napisala mini izveštaj sa modula, lepo objasnila šta su metafore i čemu one služe i zato ga rado delimo sa vama.

“Metafora je stilska figura promene, prenosa naziva ili reči sa jednog na drugi pojam na osnovu očigledne ili skrivene analogije. To je, u stvari, poređenje u kojem se izostavlja ono što se poredi i poredbena reč ‘kao’, a ističe ono čime se poredi. Takvo poređenje naziva se skraćeno poređenje. Roditelji, na primer, za svoje dete često kažu ‘sunce’, ‘zlato’, ‘medeno’ itd. Te reči pored svog pravog, osnovnog značenja dobile su i preneseno (metaforično) značenje. Takvo zamenjivanje jedne reči drugom po sličnosti značenja, tj. prenošenje značenja sa jedne reči na drugu kazivanjem samo te druge reči stvara metaforu. Naziv potiče od grčke reči metaphorá, što znači ‘prenošenje’.
 
Metafora je slikovita i osećajna kad postoji jasna i logična veza između onoga što se poredi i onoga čime se poredi. Ako je takva, ona je efektna, izaziva umetničke utiske i stvara nova saznanja i bogata osećanja. Metafora se nalazi u mnogim našim narodnim umotvorinama: poslovicama, zagonetkama, pitalicama, aforizmima itd. Pored književnih dela, ona se često upotrebljava i u svakodnevnom govoru, štampi, televizijskim i radio emisijama.
 
Sve to i još više saznali smo ovaj vikend na našem modulu za NLP Mastere od vrhunske Tanje Vojtehovski.”

Upravo zvog sveprisutnosti metafora u našim životima, njeno poznavanje i aktivno ciljano korišćenje odlikuje vrhunske komunikatore. Zato je ova tema, ona kojom se ozbiljno bavimo na trećem modulu NLP Master edukacije.

Ono što učimo naše polaznike tokom dva dana treninga jeste kako da:

  • osveste svoje metafore
  • kreiraju nove podržavajuće metafore
  • izbruse veštinu pričanja priče
  • postanu vrhunski komunikatori koji sa lakoćom kreiraju metafore i direktno utiču na nesvesni um sagovornika
  • kako da iniciraju ideje kod drugih, podstaknu ih na razmišljanje, izvrše pozitivan uticaj i kako da prenesu pravu emociju.

Sva ova fantastična znanja koja su dobili, moći će da iskoriste kako za osvešćenje i promenu svoje lične priče koju sebi pričaju, tako i u radu sa drugima kojima žele da prenesu željenu poruku ili pruže neki savet, kao na primer svojoj deci. Takođe sve ono što su naučili odmah mogu da primene na komunikaciju sa svijim bližnjima kada žele da ih podrže, prošire perspektivu, prikažu razne druge mogućnosti, prenesu iskustvo a da to sve deluje prirodno i lako razumljivo za osobu kojoj to govorimo.

I kakav bi ovo bio izveštaj o metaforama da vam jednu ne napišemo za kraj?

Priznati stručnjak na polju ljudskih potencijala držao je predavanje. Nakon uvodnog govora, on uze pomorandžu u ruke i zagonetno upita publiku: „Ako stisnem iz sve snage ovu pomorandžu, šta će izaći iz nje?“
Neka mlada devojka iz prvog reda dobaci: „To vam je jako glupo pitanje. Ako stisnete pomorandžu onda će iz pomorandže izaći sok od pomorandže. To je ono što je unutra. Ne može ništa drugo izaći iz nje.“
Stručnjak reče: „Tačno. To i jeste odgovor na moje pitanje. Razlog za to što će iz pomorandže izaći pomorandžin sok je taj što je samo to unutra. A sad, ako proširimo metaforu i zamislimo da vas neko tako stisne. Da vas stisnu vaši problemi, brige, strahovi, da vas ogovaraju, da vas neko uvredi, da vam nanese bol i sl. I iz vas izađu bes, mržnja, prezir, strah, ljutnja, zloba, itd. Vi biste rekli da je to izašlo iz vas zbog toga što vam je neko rekao ovo ili uradio ono, ali prava istina je da je ono što iz vas izađe – ono što nosite u sebi. Zapamtite, iz vas će uvek i baš uvek izaći ono što je u vama ako vas neko ‘stisne’. Iz pomorandže nikada neće izaći sok od jabuke. Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama.“

Ukoliko i vi želite da radite na svom ličnom usavršavanju i postanete izvrstan komunikator. Naučite kako pozitivno da utičete na druge ljude i jasno prenosite svoje poruke na zanimljiv i moćan način, onda je vreme da zakoračite u svet NLP-a.

Donesite za sebe najbolju odluku za lični razvoj i upišite NLP Starter edukaciju. Kliknite OVDE i popunite svoju prijavu.