„Ispričat ću ti priču“ – Jorge Bucay

„Ispričat ću ti priču“ – Jorge Bucay

Jorge Bucay je slavni argentinski terapeut i pisac, a kroz njegovo djelo:

“Ispričat ću ti priču” prepoznala sam mnoge tehnike NLP-a.

Glavni junak knjige, mladić Demian, dolazi kod priznatog psihoterapeuta tražeći odgovore na razna pitanja koja ga muče.

Demianov psihoterapeut bavi se mataforama i na taj način ostavlja mnogo dublji utisak na mladog Demiana. Koristi priče grčkih mitova preko japanskih parabola i učenja zen budista, do priča evropskih naroda i onih koje sam izmišlja i na taj način mu pomaže da što kvalitetnije upozna sebe.
Veoma se naslanja na obrasce Miltona Ericksona, koji su sastavljeni sa ciljem da zaobidju svjesni um i omoguće osobi da usresredi pažnju prema unutrašnjem, i dobije pristup učenju iznutra.
U ovim, prije svega, zanimljivo napisanim pričama psihoterapeut Jorge koristi vrlo često i reframing-e, kako bi mladog Demiana naveo da iste stvari posmatra i kroz drugačiji okvir.
Jorge se vrlo često bavi vrijednostima i uvjerenjima, kako bi pomogao da ih dječak spozna na pravi način i da nauči da ih cijeni.

Podjednako mu je bitno da ga nauči kako da živi sada i ovdje, fokusirajući se na trenutak. Provodi ga i kroz future pace, pokušavajući da ga ojača, ohrabri, pripremi za sve što ga čeka napolju. Ekologija NLP-a je konstantno pisutna, nakon svake ispričane Jorgeove priče, Demian se osjeća mnogo zadovoljnije i srećnije.

Demian kroz dovitljive i poučne terapeutske priče, sve više i bolje spoznaje sebe i svoje “unutrašnje ja“
“Odgovore sam trebao naći u sebi i sa sobom! Ne u knjigama ili kod prijatelja, već u sebi, i sa sobom”

Ova sjajna knjiga je na mene ostavila veoma snažan i dubok utisak i srecna sam što sam baš kroz nju prepoznala mnoge tehnike Neuro-Lingvističkog Programiranja!

Vanja Šipovac

direktor marketinga Radio Televizije Crne Gore