Kako da pokrenemo lavinu pozitivnosti?

Kako da pokrenemo lavinu pozitivnosti?

„Verujem da svako može promeniti bilo šta, bilo kad, bilo gde“ – dr Richard Bandler, jedan od začetnika metodologije Neuro Lingvističkog Programiranja

Da li ste ikada strahovali da priđete nekome ko vam se dopada, konkurišete na posao iz snova, izađete na podijum za igru ili se naprosto osećate nelagodno u društvu nepoznatih ljudi? Svako od nas se nekada susreo sa nedostatkom samopouzdanja. Mnoge situacije u našem životu rezultirale bi drugačijom budućnošću da smo u konkretnom trenutku postupili onako kako smo priželjkivali, a ne uz nedostatak samopouzdanja.

Naše sampouzdanje je resurs koji nam obezbeđuje veliku moć. Ipak, nekim ljudima je jako teško da ga steknu ili zadrže. Jedan od nekorisnih obrazaca ponašanja sa kojim se srećemo, bez obzira na vreme ili podneblje u kojem smo odrasli, jeste činjenica da lično samopouzdanje možemo proizvesti isključivo kroz lišavanje samopouzdanja drugih. Srećom, ovaj obrazac najčešći je u adolescentskom periodu, kada bi bilo korisno obratiti posebnu pažnju na razvoj dece, nebi li se postavili pravi temelji za zdravu, konstruktivnu ličnost.

Ako je vera u sopstvene mogućnosti poljuljana, samopuzdanje će takođe opasti. Jedna od najčešćih situacija sa kojima se većina nas u životu srela je i iščekivanje sastanka sa nepoznatim ljudima. U zavisnosti od toga kako se osećamo, razvijaće se čitava situacija. Ako smo pod tenzijom, baš tada isplivaju sva naša nekorisna ponašanja i miniraju naš uspeh.

Vrlo jednostavnom NLP tehnikom možemo se pripremiti za bilo koji važan događaj od kojeg strahujemo kao bismo sprečili izostanak samopouzdanja.

Nekoliko dana ili nekoliko sati pred sam susret sa situacijom u kojoj nam je samopouzdanje neophodno, potrebno je da odvojmo par minuta i potpuno se relaksiramo. Kada zatvorimo oči, važno je da dozvolimo sebi da vizualizujemo tu situaciju i to njenu najbolju moguću varijantu. Znači, zamislimo živo tu osobu i događaj sa kojim treba da se sretnemo i zamislimo kako se odvija najbolje moguće. Fokusiramo se na detalje, što je više moguće. Vidimo prostor, čujemo žamor, konkretne glasove ili propratne zvuke, osetimo mirise, ambijent, a zatim toj konkretnoj slici dodamo jače postojeće boje i zamislimo je većom i svetlijom.

Zatim je korisno da obratimo pažnju na sebe u toj slici, vidimo li sebe kao na nekom snimku ili se doživljavamo kao učesnik u događaju. Važno je da zamislimo kako će se dalje okolnosti razvijati fantastično. Ukoliko je u pitanju poslovni ili ljubavni sastanak, zamišljamo pozitivne reakcije osoba na nas, kako nam u tom trenutku govore nešto prijatno, jasno upijajući sve dobre vibracije i osećaje koji nas preplavljuju tokom ove vizualizacije. Povećati sliku, pojačati „ton“, kolorit, do najprijatnije razmere, a samim tim i osećaj vezan za konkretne pozitivne okolnosti omogućiće nam da uplivamo u fantastično stanje sreće, zadovoljstva i sigurnosti koja isplivava iz njega i generiše veru u pozitivan ishod, a time i naše samopouzdanje.

Par minuta ove vežbe pripremiće vas na bilo koji susret koji vam je do sada predstavljao poteškoću. Većina problema kreirana je u našoj mašti. Sami sebi dozvoljavamo da ponavljanjem nekorisnih misli uletimo u šablon za kreiranje probema. Ovom vežbom prekidamo štetne obrasce razmišljanja i osećaja koji nam dodatno smanjuju samopouzdanje i njome kreiramo nove, korisne strategije razmišljanja kojima uvodimo sebe u stanje samopouzdanja. Kada se nađemo u povoljnom stanju, mi zračimo drugačije, samim tim energetski odgovor okoline postaje povoljniji i bliži upravo onome što smo i vizualizovali.

Ovim NLP principom u stanju smo da sebe doslovno „izvučemo“ iz nekorisnog obrasca menjajući kompletno moždanu neurologiju. Poznavanjem konkretne NLP tehnike moguće je promeniti bilo šta, bilo kada, bilo gde, baš kao što dr Richard Bandler tvrdi i dugogodišnja praksa potvrđuje.

Dok ste na putu ka važnom sastanku, u autu, taksiju, prevozu, dok se spremate za bitan događaj, magični trenutak u kojem sami možete promeniti sopstveno uverenje o niskom samopouzdanju kao i bilo koji drugi ograničavajući osećaj, predstavlja pravo osveženje i alat za uspeh. Imati veru u sebe i svoje mogućnosti predstavlja značajan aspekt za postizanje uspeha. Kada se oslobodimo nekorisnih uverenja koja nas limitiraju, pred nama se otvara nepregledno polje šansi da ostvarimo sve ono što smo oduvek želeli.

Vera u sebe i samopouzdanje koje iz nje proizilazi, prvi su preduslovi da se upustimo u avanturu otkrivanja ispunjenog života.
Samopouzdanje je jedna od onih stvari koje nam mogu pomoći u svakom aspektu života. Najčešće ga stičemo kroz životno iskustvo, no jednaku ako ne i veću snagu samopouzdanja možemo steći uz primenu čudesnih NLP tehnika koje ne prestaju da zadivljuju one koji su osetili efekte ove moćne bihevioralno-kognitivne psihološke metodologije.

Neke od najkorisnijih alata i tehnika NLP-a odmah primenljivih u svakodnevnom životu Slavica Squire upakovala je u jedinstvenu online edukaciju pod nazivom Online program ličnog prosperiteta.

Ovaj izvanredni program koji traje punih šest meseci daće vam priliku da intenzivno i udobnosti svog doma, kad god to vama odgovara, radite na sebi, svom samopouzdanju, ciljevima i uspehu. U ovo doba kada većina nas provodi vreme kod kuće, pravi je trenutak da investirate u nova znanja i opremite se za bolje sutra koje nam sigurno dolazi.

Zato odmah rezervišite svoje mesto na ovom fantastičnom programu putem ovog linka.

PAŽNJA: Krajnji rok za prijave je 6. april, posle čega više nećemo biti u prilici da vas uključimo u grupu.