Ko hoće, nađe način

Ko hoće, nađe način

Jedan od stubova NLP metodologije je – fleksibilnost. Iz njega proizilazi jedan od osnovnih principa, odnosno aksioma, neuro-lingvističkog programiranja: „Ako nešto ne funkcioniše, probaj nešto drugo“.

Zato smo mi na NLP Institutu od početka vanrednog stanja u Srbiji, počeli da
smišljamo načine da našim polaznicima olakšamo novonastalu situaciju i omogućimo im da stiču znanja, koja su izuzetno korisna i u uobičajenoj svakodnevici, a od neprocenjivog značaja u ovim izmenjenim okolnostima.

Zahvaljujući savremenim tehnologijama, polaznici 60. grupe NLP Practitioner-a tako su uz podršku Slavice Squire i naših vrednih asistenata NLP trenera, pohađali 2. modul ove fantastično korisne edukacije u potpunosti putem interneta, nakon što je međunarodna asocijacija IANLP čiji smo član, dala zeleno svetlo za ovaj oblik nastave.

Kako bismo izašli u susret našim polaznicima i omogućili da trening prate u vreme koje bi svejedno provodili u kućama, modul smo podelili u četiri dela i održavali u večernjem terminu putem Zoom aplikacije.

Prvog dana su prošli kroz krivu promene, fantastičan alat uz koji mogu da mapiraju svoje sadašnje stanje i otkriju u kojoj fazi lične transformacije se trenutno nalaze.

Upoznali su se i sa NLN modelom i aksiomima, korisnim uverenjima koja nam služe kao izvanredan resurs na putu ostvarenja ciljeva, a najveći deo ovog prvog dana bio je posvećen vrednostima i njihovom značaju.

Imali su priliku da sastave listu svojih vrednosti i da kroz vežbe otkriju šta je njima zaista važno u životu i kako to mogu da usklade u svojoj svakodnevici.

Već navikli na online nastavu, drugog dana polaznici su učili kako da zamene nekorisna uverenja korisnim. Uz Slavicino vođenje otkrivali su kako uverenja nastaju i kako utiču na naš život, uspeh, blagostanje, odnose sa drugima i ostvarivanje ciljeva.

Kroz vežbe, kako individualno tako i sa kolegama u grupama po dvoje, učili su kako da kroz ciljana pitanja „rasklimaju“ ograničavajuća uverenja kako bi ih zamenili podržavajućim.

Već narednog dana, upoznali su se sa konceptom NLP-a kao strategijom uspeha i ključnim pravilima postavljanja ciljeva, koja omogućavaju pretvaranje snova i želja u konkretne, opipljive rezultate.

Slavica ih je korak po korak vodila kroz definisanje cilja po neuro-logičkim nivoima, a zatim su sa partnerom u vežbi kroz postavljanje ciljanih pitanja prošli sve korake u definisanju cilja.
Polaznici su imali priliku da definišu svoj cilj i da ga razrade kroz vežbu sa kolegom.

Četvrtog dana trening se zahuktao i polaznici su potpuno obuzeti svojim ciljevima. Naučili su kako da preuzmu kormilo u svoje ruke za život kakav žele, a kako kažu, posebno im se dopala vizualizacija.

Slavica ih je provela kroz process kreiranja cilja, a zatim su individualno i u vežbama po dvoje razradili svoj cilj i na kraju treninga uradili vođenu vizualizaciju njegovog ostvarenja.

Sve što su naučili, polaznici će moći da upotrebe kako bi unapredili komunikaciju sa članovima svoje porodice, ali i kolegama na poslu, zatim, da podginu nivo svog samopouzdanja, da se bolje organizuju i da budu maksimalno efikasni u ostvarivanju svojih ciljeva, kako bi živeli ispunjeno i srećno.

Zbog trenutne situacije u zemlji i svetu, polaznici će i naredni modul pohađati online, a mi jedva čekamo trenutak da se konačno i uživo okupimo u našoj vedroj, „zelenoj“ učionici na Novom Beogradu.

Ako biste želeli da nam se na NLP Practitioner-u pridružite na jesen, odmah rezervišite svoje mesto putem ovog linka!

Od srca vam se radujemo!