Zašto je važno da vežbamo mentalne mišiće?

Zašto je važno da vežbamo mentalne mišiće?

Piše: Slavica Squire, NLP Master Trainer i coach

Kada ste poslednji put zaista osetili zahvalnost? Jeste li uopšte zahvalni što ste živi? Jeste li zahvalni za sve lepo i dobro u vašem životu?
Ne znam kako je vama, ali za mene je zahvalnost zaista predivan osećaj koji me čini opuštenom i zadovoljnom.

Kako je kod vas? Kakav je to osećaj za vas?

Sigurno postoje za svakoga u životu neke stvari koje još nisu po volji ili nešto što bi moglo da bude i bolje, nešto što je u minusu. Ali kada osvestimo šta su sve plusevi u našem životu onda prevagne na pozitivnu stranu uglavnom. Jer za svakoga od nas, bez izuzetka, ima mnogo toga što je lepo i dobro, za šta možemo da budemo zahvalni.

Uglavnom sve što je pozitivno u našem životu mi uzimamo zdravo za gotovo, tako da ih i ne primećujemo jer nam se podrazumevaju. Ako želite možete sistematski da popišete šta je to sve za šta biste mogli da budete zahvalni, a možete da iskoristite sledeća pitanja kao podršku u procesu razmišljanja:

  • Šta je sve dobro u mom životu?
  • Šta je to u čemu uživam?
  • Šta volim u svom životu?
  • Po čemu mi je bolje nego drugima? (npr. izbeglicama, ljudima u kriznim oblastima, u zemljama trećeg sveta…)
  • Šta su to sve stvari koje podrazumevam? (npr. krevet, kupatilo, kafu, čistu pijaču vodu…)
  • Šta je to od materijalnih stvari i takođe od nematerijalnih, zbog kojih bi me zabolelo, ako bi nestale iz mog života?

Kada naučimo da budemo zahvalni za mnoge divne stvari u našim životima, onda nam to potpuno promeni perspektivu u odnosu na male svakodnevne probleme i poteškoće, i promeni naš odnos prema tome. Tek tada shvatimo da mnoge stvari uopšte nisu vredne uzbuđenja ni pažnje koju im poklanjamo, jer se ne isplati. Zato redovno trenirajte svoj mentalni mišić za zahvalnost i shvatićete da postajete sve zadovoljniji i opušteniji i da vas male poteškoće i problemi više ne mogu izbaciti iz ravnoteže, možda vas čak prestanu uopšte i doticati.

Ja imam već svoje svakodnevne rituale. Ujutru razmišljam o svemu divnom što me okružuje, a za šta sam beskrajno zahvalna i to su uglavnom stvari kao moj mili krov nad glavom i topao dom, zdravlje koje me služi, predivan pogleda sa moje terase, topla voda u kupatilu, kafa i doručak, moj Teddy i Milan, draga bića oko mene, posao koji obožavam… i tako… A uveče sa Milanom uvek pre nego što zagrljeni utonemo u san, prođemo šta nam je danas bilo najlepše i na čemu smo danas posebno zahvalni. To je zaista divan osećaj, i u svakom danu se nađe toliko puno malih predivnih momenata kao što su osmeh deteta, šetnja sa Teddyjem po divnom parku, iskra u očima nekog klijenta, naši zajednički momenti… i shvatamo svaki dan da je život pun divnih momenata te nas obuzme osećaj zahvalnosti koji nam greje srca iz dana u dan, iz noći u noć… Možda bi i vama ovo moglo da bude korisno, isprobajte, svaki dan… iskoristite moj dnevnik sreće 21 dan dok vam ne pređe u naviku. Navika da budete zahvalni je ona koja će najviše da napravi razliku u vašem životu, jer je to ključ za sreću.

Preuzmi Dnevnik Sreće!

Za vaše najviše dobro od srca ❤️
Slavica