Uspostavljanje održive promene kroz NLP modele

Uspostavljanje održive promene kroz NLP modele

Neuro – lingvističko programiranje nam daje načine za sprovođenje neke promene. Ta promena se ne odnosi nužno samo na spoljno ponašanje, već i na struktruru koja se krije iza tog ponašanja. Možemo menjati naše vrednosti, uverenja kao i nesvesne delove sebe i to će se automatski odraziti na naše sposobnosi i ponašanja u različitim okruženjima. Naše unutrašnje reprezentacije određuju naše ponašanje i utiču na nas na nekoliko različitih nivoa.

Stvarna promena može nastupiti tek pošto je promena započeta i zamišljena u našem umu. Kada su različiti nivoi razmišljanja kongruentni jedni sa drugima, tada živimo život pun smisla. NLP termin za ovo je poravnanje. Sa ovim pojmom upoznali su se i polaznici NLP Business Practitioner-a na svom šestom modulu.

Poravnanje se dešava kada je svaki deo jedne osobe usmeren i teži ka istom cilju. U suprotnom, kada nema poravnanja, javlja se unutrašnji konflikt između različitih nivoa našeg uma. Kako bi se sprovela trajna promena, ovi različiti nivoi moraju biti u harmoniji.

Model Roberta Diltsa – Neuro-logički nivoi pomaže pojedincima i timovima da poravnaju svoje okruženje, ponašanja, sposobnosti, vrednosti i uverenja, identitet i svrhu, stavljajući ih na izazov da razmisle o višoj svrsi – bilo da je u pitanju poslovni, porodični, društveni ili duhovni doprinos svetu svakoga dana.

Naše polaznike je sa ovim modelom upoznala NLP Trainer Marija Mojsić prvoga dana, i podučila ih kako da poravnaju ove nivoe kod sebe ili na nivou organizacije. Drugoga dana, polaznici su uz pomoć NLP Trainer-a Dragoljuba Matića menjali ograničavajuća uverenja i bavili se svojim vrednostima kako bi što efikasnije ostvarivali svoje ciljeve.