Svi želimo promene, ali kako ih ostvariti?

Svi želimo promene, ali kako ih ostvariti?

Terapijske tehnike NLP-a polaznici NLP Business Master Practitioner-a učili su od našeg gosta – NLP trenera iz Amerike – Keith Fail-a. Njegova specijalnost je rad sa poslovnim ljudima koje vodi kroz procese promene čime kaže da ispunjava svoju životnu svrhu, a to je pomaganje sebi i drugima kroz stvaranje jačih i dubljih veza sa sobom i drugima. Godinama bio na visokom položaju u IBM-u i onda je odlučio da se posveti NLP-u. Imao je izuzetnu čast i sreću da godinama radi sa Tom Bestom i da zajedno vode i izgrađuju edukativni institut NLP Resources u Austin-u.

Sa našim masterima, NLP Trainer Keith Fail proveo je tri dana, vodeći ih kroz procese promene. Kad radimo i želimo izazvati neku promenu naš cilj je da dođemo iz sadašnjeg stanja u željeno stanje. Prvi i najvažniji korak je identifikovanje željenog stanja. Klijent treba da ima čistu i jasnu reprezentaciju svog cilja. Kada nekom pomognete da postavi ishod, već ste počeli s procesom promene jer je naš mozak kibernetički mehanizam, koji nas automatski postavlja na put koji vodi prema ishodu.

Ponekad ljudi nastoje da dostignu neko željeno stanje, ali svesno ne mogu da prepoznaju da dobijaju benefite od problema koji pokušavaju da reše. Npr. biti bolestan znači imati svu pažnju svoje porodice koja se ne dobija u normalnoj situaciji i tada postajemo motivisani da ostanemo bolesni, jer tako dobijamo svu potrebnu pažnju.

Četiri elementa su povezana sa željom za promenom, nastajanjem promene, znanjem kako doći do promene i davanjem sebi prilike za promenu. To su: fiziologija, strategija, kongruencija i uverenja.

Rad na poboljšanju ovih elemenata započeo je Keith Fail terapijiskim tehnikama, a nastavio ga NLP Trainer Dragoljub Matić Profa radom na strategijama i modelovanju. Strategije koristimo kada želimo da modelujemo nekoga ko postiže fascinatne rezultate u oblasti u kojoj mi želimo da biliramo. Ako želite da modelujete nekoga ko je izvrstan u nekoj veštini potrebno je da istražite njegovu strategiju -kako on to tačno radi.
Strategija je, u prenesenom značenju dobar recept. Da biste pripremili izvrsno jelo potrebno je da znate tri osnovne stvari: koji su sastojci kao i kvalitet svakog sastojka, i potrebno je da znate redosled.

Spektakularnu završnicu poslednjeg modula pred sertifikaciju polaznicima je priredila International NLP Master Trainer i Coach Slavica Squire, posebnom integrativnom vežbom koja im je dala vetar u leđa ka željenoj budućnosti.