Šta uraditi kada vam padne mrak na oči?

Šta uraditi kada vam padne mrak na oči?

Da li vam se nekada desilo da vas neko toliko iznervira, da vam se u trenutku “navuče mrak na oči”? A da li ste nekada poželeli da naglas plačete? Koliko puta vam se to dogodilo u nekom okruženju u kom morate da održite dobro stanje i gde je bilo kakva naznaka preterane emocionalnosti potpuno neprihvatljiva? Kako da se nosite sa takvim emocijama?

Potiskivanje neželjenih emocija ne čini da one nestanu. Ono samo omogućava da svoju energiju i pažnju preusmerite na nešto drugo, ali se one neminovno i dalje kriju u dubini vaše duše i u jednom trenutku ponovo će poželeti da izađu. One su kao neka lopta na naduvavanje, koju bez uspeha pokušavamo da držimo ispod površine vode, ali koja pre ili kasnije ili ispliva ili puca.

Pre nego što se pozabavimo rešavanjem takvih situacija, treba da znate da teške emocije poput besa i straha nisu nešto neprirodno. To su naši mehanizmi preživljavanja, koji nam omogućavaju da bolje procenimo svoje okruženje i na vreme se zaštitimo od opasnosti koje vrebaju. Primera radi, osećaj straha i stresa potiče iz doba kada je čovek bio lovac-sakupljač i kada se zaista svakodnevno suočavao sa pretnjama po sopstveni život. Većina razvijenog sveta danas ne mora da razmišlja o golom opstanku niti da li će iza nekog žbuna iskočiti medved koji će nas pojesti. Ali emocije koje su bile okidač za lučenje adrenalina i brzo reagovanje u stilu “beži ili bori se” u takvim okolnostima, postoje i danas, čak i u našim udobnim, osunčanim kancelarijama, fakultetima, kućama… On nas upozorava da je potrebno da preduzmemo neku preventivnu akciju. Bes, naprimer, može biti znak vaše podsvesti i vašeg organizma da je potrebno da se zauzmete za sebe. Osećaj stida je signal da ste možda napravili neku grešku koju treba da ispravite…

Što više učimo o sebi i svojim emocijama, to možemo biti efikasniji u izlaženju na kraj sa situacijama, koje u nama pokreću lavinu negativnih osećanja. U tome nam može pomoći jedan zanimljiv NLP alat, poznat kao „Mercedes model“.

Mercedes model

U NLP-u se odavno zna da su naše misli, osećanja i telo (ponašanje) deo jedinstvenog sistema koji uvek teži ravnoteži. To znači da ne možemo promeniti osećanja, a da ne promenimo barem jedan od druga dva faktora. To je izvanredno korisno otkriće neuro-lingvističkog programiranja koje nas uči da ciljano utičemo na svoje stanje.

U ovom slučaju, problematičan deo ovog sistema su emocije, ali mi možemo da ih promenimo tako što ćemo promeniti ili svoje ponašanje (stav, položaj tela…) ili svoje misli.

Ako predano vežbate ciljano usmeravanje pažnje na elemente mercedes modela, verovatno ćete primetiti da vas vrlo malo toga može izbaciti iz takta. Bićete strpljiviji, imaćete više samopouzdanja i moći ćete da predupredite problematične situacije, za koje znate da bi kod vas mogle da dovedu do izliva negativnih emocija.

Kad niste svesni gde je usmerena vaša pažnja, rastrzani ste između vaših misli i emocija, ali kada naučite da se fokusirate na jedan od elemenata mercedes modela, možete da budete produktivniji, osećate se bolje, imate bolje relacije i živite zdravije.

Ovladajte mercedes modelom

Kada osetite navalu emocija, umesto da ih potisnete, izdvojte malo vremena za sebe i zapitajte se: šta ja to osećam? Koja je to emocija? Šta ju je izazvalo? Šta osećam u telu dok se ta emocija javlja? Kako se ponašam kada tako nešto osetim?

Možda vam deluje nemoguće da ćete tako složena pitanja moći da postavite sebi u trenutku kada osećate da vam “mrak pada na oči”, ali vežbom ćete usavršiti svoju sposobnost da očuvate prisebnost tokom nekoliko sekundi, koliko je dovoljno da ponovo centrirate svoje stanje i skrenete fokus sa neželjene emocije.

Umesto da zavisite od iznenadnog naleta hormona, možete sami birati da li ćete imati pozitivne ili negativne misli, osećanja i ponašanje.

Evo slikovitog primera mogućih reakcija kada se suočite sa nekom neprijatnom situacijom:

Pokažite saosećanje

Iako je u to teško poverovati, svi pa čak i “najteži” ljudi, oni koji izgledaju kao “nedodirljivi”, “nadobudni”, “bahati”… sve što čine, čine ili iz ljubavi ili iz potrebe za ljubavlju. Ipak, vođeni strahom naših predaka lovaca-sakupljača, mi druge ljude, naročito one koji nose neku nepristupačnu “masku”, osuđujemo i odbijamo, zbog čega se između nas i drugih gradi visoki zid nerazumevanja, koji postaje sve viši, što više predrasuda gajimo o njima.

Zamislite kako bi vaš odnos s drugima izgledao kada biste verovali da iza svakog ponašanja nekog čoveka stoji pozitivna namera? Možda biste duboko udahnuli i zagrlili svoje dete koje se možda ljutito batrga na podu supermarketa tražeći još jedan slatkiš. Možda biste nekome ko vas je nagazio u autobusu uputili osmeh i rekli: “Dešava se!” Možda biste izbegli još jednu iscrpljujuću svađu sa partnerom zato što je ostavio prljave čarape pored kreveta. Možda biste uvideli koliko je velika vaša moć da upravljate tokom svog života…

Upravo to je jedna od stvari koje polaznici NLP Practitioner-a na NLP Institutu najviše cene: uvid da možemo da promenimo mnogo više, nego što smo obično toga svesni. I vi možete ovladati ovim izvanredno korisnim alatima i tehnikama koje su već mnogima pomogle da promene život. Prijavite se odmah!