Reči kao moćan alat za pozitivan uticaj

Reči kao moćan alat za pozitivan uticaj

Proteklog vikenda u prostorijama NLP Instituta Slavica Squire, 58. generacija NLP Practitioner-a pohađala je treći modul na kojem su se bavili rečima i njihovim uticajem na njihov život i odnose s drugim ljudima.

Prvi dan treninga bio je, između ostalog, posvećen Miltonovom hipnotičkom govoru, koji zapravo nije nikakva hipnoza kako ga često doživljavaju, već fin i nežan pristup nesvesnim resursima sagovornika i oslobađanju istih. Miltonovi govorni obrasci posebno su privukli pažnju polaznika koji su potom kreirali primere za primenu ovih obrazaca u svojim realnim životnim situacijama. Takođe, deo dana bio je posvećen i perceptualnim pozicijama koje pomažu da stvorimo dublji uvid u uzroke problema u komunikaciju sa drugim osobama, ali i modelujemo određene obrasce ponašanja.

Drugi dan treninga bio je posvećen postavljanju preciznih pitanja i upotrebi takozvanih „omekšivača“, odnosno specifičnih fraza koje se smisleno izgovaraju kako bi se neko ko ih koristi bolje povezao sa drugom osobom. „Omekšivači“ prilikom postavljanja pitanja olakšavaju rapport i krče put ka još boljem uticaju. Iz vežbe u vežbu polaznici su jačali svoju moć zapažanja i postavljajući pitanja otkrivali značenja imenica, glagola, generalizacija, nominalizacija, kao i nepotpunih sudova i poređenja. Jedna od vežbi bila je posvećena diskusiji o aksiomima „Mapa nije teritorija“ i „Poštuj tuđe mape“ u kojoj su polaznici iznosili mišljenje o tome šta za njih znače ova dva korisna uverenja, gde ih mogu primeniti u životu, kao i na koji način bi mogli da znanja o njima prenesu drugim osobama kojima ta saznanja mogu biti korisna.

Znanja koja su polaznici stekli na ovom modulu pomaže im u unapređivaju njihove komunikacije u svim aspektima života, kako porodičnom, tako i poslovnom.

NLP Trener koji je vodio modul Dragoljuba Matić – Profa ispričao je anegdotu kada je dao savet ocu jednog deteta koje nije želelo da se kupa. Umesto da objašnjava detetu zašto je važno da se kupa, da se svađa sa njim i slično, Profa je posavetovao oca da pre kupanja postavi pitanje detetu: „Da li želiš da se kupaš sa medom ili sa zekom?“ Primenivši Miltonov govor, ocu je pošlo za rukom da podstakne dete da radosno ode na kupanje, sa zekom.

Ukoliko i vi želite da postanete osoba koja pozitivno utiče na druge, vreme je da naučite senzacionalne alate koji vam to omogućavaju. Upis za prolećni NLP Starter je već u toku. Zato kliknite na link i prijavite se što pre na modul koji zasigurno ostavlja pozitivan trag u vašem životu.