Ono što ne volite da osećate – promenite

Ono što ne volite da osećate – promenite

Piše: Slavica Squire, NLP Master Trainer i Coach

Naša zapažanja i osećanja su blisko povezana. Jedan od puteva da promenimo svoja osećanja vodi preko zapažanja. NLP je metoda kojom možete da ublažite ili pozitivnije oblikujete negativna osećanja kao što su bes, ljutnja ili strah, a uz pomoć jednostavnih tehnika.

Pored toga što je NLP alat za uspešan i srećan život, to je u stvari više životni stav i zbirka svih dostupnih izuzetno korisnih tehnika i to više nego što je potpuno nova metoda. Obuhvata mentalne, kreativne, komunikativne i mnoge druge tehnike i korisne životne mudrosti.

Centralno mesto u NLP-u ima naše zapažanje, ono što mi našim čulima objektivno, u „stvarnom“ svetu zapažamo i ono što je u našim mislima, u našem duhovnom unutrašnjem svetu.

NLP → zapažanjem promeniti osećanja

U stvari je namera da izvršimo promenu naših osećanja preko zapažanja, jer su osećanja i zapažanja povezana, pa zato ako promenimo zapažanje, promenićemo i osećanja.

I samo da se razumemo: ja ne želim da vas ohrabrim da „majstorišete“ po svojim osećanjima, niti da vas učinim bezosećajnim. Naša osećanja su ono najbolje u nama, ona nas pokreću na uspeh, one su naše gorivo. Čine nas čovečnim i preplavljuju naše srce ljubavlju ili nam stegnu grlo kada moramo da držimo govor pred velikim brojem ljudi. Čak i emocije koje pre zapažamo kao negativne, kao što su strah, ljutnja i bes imaju svoju smislenu ulogu. Pa i njih treba da pozdravljamo kao svaki izliv radosti i ljubavi. Strah i jeza su sastavni deo života i čine ga slađim. Osećajući ih znamo da smo živi. Bez straha nikada ne bismo osetili trijumf, taj divan osećaj kada prevaziđemo sebe i svoj strah i majstorski uradimo nešto što nam je važno i pored toga što se plašimo promene.

Ali često mi sami sebi stanemo na put zbog osećanja. Nekada ne možemo da prevaziđemo svoj strah i on nas parališe. Ne možemo da obuzdamo bes, uvređeni smo, shvatimo nešto lično i želimo da uzvratimo udarac svom snagom.

U takvim situacijama nije loše imati NLP kao instrument kojim možete da oslabite pomenuta negativna osećanja ili da ih pretvorite u pozitivnu energiju.

Evo nekoliko interesantnih primera koji i vama mogu biti korisni:

1. Vizualizacija

Ja imam naviku da pišem na ceduljici sve što treba obavezno da završim, tako da čim nešto obavim mogu da precrtam tu ceduljicu, da je zgužvam i bacim. A to konkretno „E, to je završeno!“ je često nešto što mi daje polet da se pozabavim sledećim zadatkom koji piše na sledećoj ceduljici. To funkcioniše i kod drugih stvari kojih želite da se otarasite: možete da im date neku formu, na primer nacrtajte simbol za to na ceduljici i onda uradite nešto sa tim da nestane. Možete da zgužvate i bacite ili da pocepate u najsitnije komade ili da zapalite i gledate kako ceduljica gori. Ili zamislite kako rešavate neku situaciju koja vas plaši. Na primer zamislite kako publika pred kojom se plašite da govorite ima osmeh na licima. Ili smanjite svog šefa dok urla, da bude kao Miki Maus i dodajte mu piskav glasić. Ili ga jednostavno zamislite u drečavo žutom sakou. Odmah ćete se osećati drugačije i celu stvar nećete više isto doživljavati.

2. Sluh

Nekad sam sa oduševljenjem gledala seriju Ally McBeal, a scena sa himnom mi je nezaboravna. Suštinski se radi o tome da pronađemo neku muziku koja nas podiže i puno nam znači. Kad god vam je to potrebno, prosto u mislima pustite tu svoju himnu. Ovo je prvoklasan trik koji će učiniti da se sa lakoćom i jednostavno oraspoložite. Ovo možete da postignete sa nekom radosnom ili opuštajućom muzikom, a najbolje je što deluje odmah.

Muzika deluje na naša osećanja na dva načina: tako što reagujemo na njene vibracije i tako što je povezana sa zodređenim sećanjima i osećanjima koja su vezana za njih. Svaki put kad čujemo neku muziku probude se sećanja, a sa njima i osećanja vezana za njih.

Ima i drugih načina da preko sluha utičete na svoja osećanja. Možete jednostavno da isključite ton kada vam nešto smeta, kao npr. šef iz prethodnog primera. Zamislite samo da smanjujete i na kraju isključujete ton, kao na radiju. Ako se desi da ne možete da se sastavite od nečijeg neprijatnog glasa koji vam još odzvanja u glavi, samo ga jednostavno isključite. To je vaša glava i ako je neprijatan, šta će vam? Vi treba sami da određujete „program“ u svojoj glavi, zar ne?

3. Osećaji

Da ostanemo kod sećanja koja, naravno, možete da pokrenete i nekim dodirom. Jeste li kao dete sakupljali školjke na plaži i nosili ih kući? Možda su neke od njih preživele godinama i čak se selile sa vama? Uzmite ih u ruku. Pređite vrhovima prstiju preko njih. Pridržite ih na uvetu i oslušnite njihov šum. Da li vam se vratilo sećanje na taj dan na plaži? Kako ste se tada osećali? Mnogo toga odjednom posataje jasnije i kao pre.

Ljudima često pomaže kada miluju mačku ili psa da bi se osećali bolje, smirenije. Čak su i neke naučne studije pokazale da ljudi koji imaju psa žive u proseku oko 15 godina duže. Čak i ukusi mogu da pokrenu sećanja i određena osećanja. Ako ste negde daleko, usamljeni i osećate se izgubljeno, kako bi bilo kada biste pojeli parče tople pite „kao kod mame“?

4. Miris i ukus

Pretpostavljam da vam je sada jasan princip i da je očigledno da to može da se nastavi i sa ostalim čulima. Evo, na primer, mirisi: ako se nešto pokvarilo, mi ćemo najverovatnije osetiti da neprijatno miriše. Još gore, biće nam možda i muka od tog mirisa. A to nas sprečava da eventualno zagrizemo nešto pokvareno i da se otrujemo. Ako se negde potpuno nesvesno ne osećamo dobro, može da bude u vezi sa nečim što mirišemo i kako se osećamo u vezi sa tim. Ne kaže se tek tako da nekoga „ne mirišemo“. Ili se kaže da „nam nešto smrdi“, kada nemamo osećaj da je sve dobro. Potražite uzrok ovog neprijatnog mirisa. Isključite ga ili probajte da ga preinačite u nešto pozitivno. Obratite pažnju na to šta vam govori osećaj da vam „nešto ne miriše na dobro“. Pobrinite se jednostavno za neki dobar miris kako biste tom čarolijom kreirali dobro raspoloženje.

5. Telo

Na kraju i vaše telo veoma jasno govori o vašim osećanjima. Bes može da znači da nešto već duže nije kako treba. Bes na sebe je signal da radite nešto što je u suprotnosti sa vašim potrebama. Znate kada vam se zgrči nešto u stomaku, to može da bude upozorenje iz nesvesnog da je bolje da se klonite neke određene situacije ili osobe. Sve je povezano!

Ono što je stvarno važno da razumete je da su vaša zapažanja i vaša osećanja direktno povezana i da utiču jedna na druge. I ako želite da promenite svoja osećanja, onda je jedan od načina kojim to možete da postignete da promenite svoja zapažanja. U stvari, najbolja stvar u svemu je što imate moć izbora – kad savladate ove male trikove, onda postajete gospodar svojih osećanja. Najsveobuhvatnija edukacija koja vam može pomoći u tome je NLP Practitioner na NLP Institutu. Više o njoj možete pročitati OVDE.

Za vaše najviše dobro od ❤️
Slavica