Nova knjiga na srpskom – Strategije genija od Roberta Diltsa

Nova knjiga na srpskom – Strategije genija od Roberta Diltsa

Pred ovogodišnji sajam knjiga, na našu veliku radost, izašla je nova knjiga na srpskom jeziku, koja upotpunjuje literaturu za studiranje neurolingvističkog programiranja na našem NLP Institutu. STRATEGIJE GENIJA – Frojd, Leonardo, Tesla – pisac je Robert Dilts

Knjiga je izašla u izdanju Akademske Knjige i može se naći u svim dobro snabdevenim knjižarama.

ODLOMAK IZ KNJIGE

„Iako je naslov ovog niza knjiga Strategija genija, u njima se ipak govori i o mudrosti i o geniju. Ova studija o strategijama genija bila je lično istraživanje, istraživanje mudrosti u koje sam krenuo pre dvadesetak godina kada sam stupio u oblast neurolingvističkog programiranja (NLP-a). To nije bilo samo istraživanje mudrosti uma već i mudrosti prirode, mudrosti tela, mudrosti mašte i mudrosti srca.
Verujem da izvrsnost svoj koren ima u strašnoj predanosti određenom stanovištu. Da bi čovek bio uspešan u nekoj oblasti, mora da ostane vezan za sopstvenu perspektivu i središte pažnje. To je važan način da se uči i napreduje, ali nije nužno i nešto što bi bilo mudro. Takav pristup zapravo ponekad dovodi do neekoloških posledica.
Genije nastaje iz strastvene predanosti da se usvoji više stanovišta. Jakob Bronovski (Jacob Bronowski), pisac knjige Uspon čoveka, tvrdio je da je „genije osoba koja ima dve velike ideje”. Delo genija na staje iz pokušaja da se one uklope u jednu. Kada ostvari velika postignuća u različitim oblastima, postajući kadar da ih sintetiše, čovek počinje da se približava geniju. Spajanjem više stanovišta otkrivaju se dublje strukture. Otkrivanje dubinske strukture ispod više različitih površinskih struktura glavni je kriterijum da bi se neko proglasio genijem.
Mudrost dolazi iz strastvene predanosti stalnom procesu zauzimanja više stanovišta. Pošto se svet stalno menja, ne možemo se osloniti na odgovore iz prošlosti kao da će oni važiti i u budućnosti. Mudrost nije nešto što čovek radi ili dobija, već nešto u čemu trajno učestvuje.“