NLP: Kako održati euforiju romantične zaljubljenosti

NLP: Kako održati euforiju romantične zaljubljenosti

Na svom životnom putu ličnog razvoja stigla sam do tačke u kojoj iskreno vjerujem da je ljubav prava percepcija, da je euforija zaljubljenosti naše prirodno stanje i duhovna uzvišenost. Svi se zaljubljujemo i kada se to dogodi, vibriramo na višem nivou svijesti, u kojem se nalazi istina i koje je jedina realnost.

Zašto onda vlada dominantno društveno mišljenje da je zaljubljenost iluzija koja ne može zauvijek da traje i da se prije ili kasnije vraćamo u tzv. ,,surovu” realnost? Naš um je, na žalost, istreniran da osuđuje, da ne zaboravlja i ne oprašta, a kada se vratimo osuđivanju onog lošeg i podrazumijevanju svega dobrog, mi zapravo prolazimo kroz vrata ,,realnosti”, napuštajući duhovno stanje ljubavi. Vraćamo se u stanje veće fokusiranosti na ličnost nego na partnerovu dušu, počinjemo da razmišljamo o prošlosti, na osnovu koje kreiramo scenario za budućnost, radije nego da uživamo u sadašnjem, neponovljivom trenutku.

Nije izazov imati priliku da volimo i da budemo voljeni, pravi izazov leži u tome kako da ljubav prepoznamo onda kad nam igra pred nosom i kako da je ne inficiramo toksičnom dinamikom osude i krivice. Uz razne duhovne i NLP tehnike kojima raspolažemo, možemo da postanemo magnetno polje ljubavi i da oko sebe kreiramo prostranstvo zadovoljstva.

Niko nije savršen. Mi i ne volimo ljude zbog njihove savršenosti, već zbog njihove necjelovitosti, te male nesavršenosti čine nas prijemčivim, privlačnim i jedinstvenim bićima. Svi griješimo, ali uvijek imamo izbor da se svjesno opredijelimo za određenu vrstu percepcije, mi sami biramo da vidimo da li je čaša polupuna ili pak, poluprazna. Toliko energije trošimo da sebi i dragim ljudima objasnimo kako i zašto nisu u pravu, zašto nisu dovoljno dobri i onda ostajemo u tom stanju. Na žalost, ljude koje najviše volimo često i najoštrije osuđujemo. Jer, ljubav podrazumijevamo, mislimo da je to kategorija koja stoji, ne troši se, u nju se ne ulaže, nije biljka pa da moramo da je njegujemo i redovno zalivamo opraštanjem i zahvalnošću. Naprotiv! Ponekad ljudi, čak i kad riješe nekom nešto da oproste, to urade intelektualno, a to nije dovoljno, jer nije u skladu sa našom dušom. Za duhovno opraštanje potrebna je ozbiljna praksa poput meditacija, molitvi ili afirmacija. Neuro Lingvističko Programiranje (NLP), koje predajem na NLP Institutu u Beogradu kao prvi NLP Master & Trainer Coach u Srbiji, je veoma jednostavna metodologija za primjenu duhovnih principa u svakodnevnom životu, a ti se principi prelivaju na svaku oblast života, pa samim tim i na harmoniju naših intimnih veza i sposobnost da opstanemo u romantičnoj ljubavi. Sveta dimenzija zaljubljenosti održiva je ako praktikujemo opraštanje, ako se odlučimo da izaberemo da se fokusiramo radije na nevinost nego na krivicu i ako podarimo kvalitetan život našoj komunikaciji sa partnerom.

Većina ljudi dolazi na edukaciju kod nas na NLP Institut kako bi popravila rezultate i komunikaciju na poslu, a kasnije je ta ista većina presrećna što je u mnogome popravila komunikaciju sa svojim bližnjima, dok im ta vještina na poslu dođe kao dobar sporedni efekat. Komunikacija je temelj svake veze, pa i ljubavne, a nedostatak komunikacije uništava ljubav. Mnogi brakovi i veze propadaju zbog nedostatka komunikacije, jer guraju ”pod tepih”, ponekad godinama, probleme o kojima se ne priča, i na kraju postaju jedno drugom strani. Nasuprot tome, parovi koji puno razgovaraju jedno sa drugim, uspijevaju ne samo da održe, već s godinama i prodube svoju ljubav, što znači da je razgovor melem za ljubav.

Nikako nemojte da se prepuštate osjećaju da nemate o čemu više da razgovarate poslije toliko godina provedenih zajedno – ima toliko toga o čemu valja porazgovarati! Recite jedno drugom šta želite, pričajte o djetinjstvu, diskutujte o zagađenosti životne sredine, ili šta god vam padne na pamet i konstantno učite jedno od drugog. I zapamtite, pričati jedno sa drugim ne mora uvijek da znači samo raspravljati o problemima, naprotiv. A ponekad možete i da ćutite zajedno… jer razgovor nije lijek za sve i ne treba da pričate samo radi priče. Kvalitetne veze se odlikuju time što partneri mogu jedno sa drugim i da ćute. Umjeti ćutati zajedno na jedan prijatan i harmoničan način, spada takođe u dobru komunikaciju.

Niko nije na svom maksimumu svih sedam dana u nedjelji, dvadest četiri sata dnevno. Zato nije toliko bitno koga ćemo sresti, mnogo nam više znači sposobnost da imamo ”oči da tu osobu vidimo”, da vidimo i osjećamo njenu dušu i da bez obzira na dobre ili one okolnosti koje to nisu, odlučimo da budemo osoba koja danas vjeruje u svog partnera, bez da čekamo da nam dokaže da je dovoljno dobar.

Ljubav je energija koja uzdiže svakoga ponaosob, ali i cijelu planetu. Nije stvar u tome da volimo samo jednu osobu, a imamo situacije vezane za neke bivše u kojima nismo oprostili, i to je onda otrov za cio naš život. Čak i onda kada neko fizički više nije sa nama ostaje prisutan u našem umu i srcu. Zato je važno da oprostimo i volimo i izvan trenutne romantične veze.

Kad smo mladi, spajamo se fizički da bismo biološki kreirali i svijetu poklonili našu djecu. Kasnije, naš najveći doprinos ovoj planeti i svijetu je ono što duhovnim spajanjem možemo da kreiramo od samih sebe, da zajedno postanemo mudrije i plemenitije osobe. Kada smo u zajedništvu sa partnerom, gdje se volimo i podržavamo na najdubljem nivou postojanja, sposobniji smo da se izborimo za dobrobit u svijetu. To je dubok, dinamičan energetski i duhovni rast i razvoj za koji smo rođeni, a za takav život potrebno nam je mnogo emocionalnih i duhovnih sposobnosti na kojima moramo da radimo godinama. Jedan od momenata kada znamo da smo na putu svog duhovnog ispunjenja, je onaj kada nam euforija ljubavi ne bude dala da spavamo, jer će naša realnost biti bolja i ispunjenija radošću, ljubavlju, zajedništvom i zadovoljstvom, čak i više od naših snova.

Ako želite da negujete i unapređujete svoju ljubav i zauvek osećate njenu euforiju, Power Love Design edukacija je upravo za vas. Više o njoj možete pročitati OVDE.