Napišite scenario svog života

Napišite scenario svog života

Svaki čovek ima neku sliku o sebi. Ta unutrašnja slika ima enorman uticaj na našu budućnost. Ko sebe vidi kao uspešnu osobu, najverovatnije će i raditi sve što radi uspešna osoba i tako će stvarno i postati uspešan. Ono što mislimo o sebi i kako sebe vidimo kreira našu realnost.

Nezgodno je što nismo svesni tih unutrašnjih slika o sebi. Tek kada postanemo svesni tog svog unutrašnjeg imidža, imamo šansu i da ga promenimo. Ako ciljano promenimo sliku o sebi, mogu da nam se dese prava mala čuda, a to je upravo pristup NLP-a, najvažnije metode ličnog razvoja i promene.

NLP metode nam pomažu da promenimo sliku o sebi i time da postignemo promenu svog ponašanja i doživljaja uopšte.

Ovde želim da vam predstavim jednu sasvim jednostavnu NLP tehniku kojom možete sami da promenite svoj unutrašnji imidž. Kod ove metode vi postajete autor scenarija svoje budućnosti gde opisujete neku situaciju u kojoj ste već postigli ono što želite da ostvarite.

Uzmimo na primer da ja želim novi, ispunjavajući posao, jer sam sa trenutnim poslom nezadovoljna. Onda bi moj opis mogao da bude ovako nešto :

„Slavica ustaje ujutru i raduje se danu u kome je čekaju uzbudljivi zadaci na poslu. Ona uživa u jutru i lagano se sprema, jer fleksibilno radon vreme joj to dozvoljava.

Veoma je srećna što u firmi može po ceo dan da radio no što voli i da je za to još i dobro plaćena. Ona se takođe raduje što ima priliku da radi sa divnim kolegama, koji su svi složni, kompetentni i oduševljeni svojim poslom, koga takođe smatraju smislenim i ispunjavajućim, isto kao ona. Zato su njene kolege njeni prijatelji.

A to što ima svoju ličnu asistentkinju Slavica doživljava kao najveći luksuz, jer ona samoodgovorno preuzima da radi sve ono što Slavica baš ne voli. Što je fenomenalno!
Slavica je veoma zahvalna za svoje radon mesto. Njena kancelarija je mirna, svetla, vazdušasta, velika i raspremljena. Uvek ima najbolja sredstva za rad na raspolaganju. Jednostavno je zadovoljstvo raditi baš tu.”

Ova scena je opisana u trećem licu, a vi možete da pišete i u prvom licu, to je stvar ukusa. Isprobajte šta vam više odgovara.

Pisanje jedne željene scene je samo po sebi lepa stvar. Ali ova vežba postaje stvarno uzbudljiva kada taj opis uzmete jednom nedeljno ili možda svakodnevno da pročitate, slikovito zamislite onda je još popravite, doradite, nanovo opišete tako da slika postaje sve atraktivnija i atraktivnija.

Jednostavno isprobajte! Razmislite o nekom cilju ili želji i opišite kako će da bude kada vam se želja ostvari ili kada postignete taj cilj. I od tada krenite redovno da sređujete taj opis i korak po korak da menjate slike u glavi i time da povećavate verovatnoću da dobijete ono što želite.

Ako biste želeli da saznate kako možete da postavljate ostvarljive ciljeve, tome je posvećen ceo jedan modul NLP Practitioner edukacije. Više o njoj možete pročitati ovde.

U međuvremenu, preuzmite POTPUNO BESPLATNU e-knjigu „Ciljevi“ Slavice Squire i već danas napraviti prvi korak u kreiranju života iz snova.