„Moć je u vama“ – Lujza Hej

„Moć je u vama“ – Lujza Hej

Zahvalna sam NLP-u što je bio povod da zavolim pristup i dela Louise Hay. Posle jednog naizgled slučajnog komentara na treningu, prisetila sam se da u svojoj biblioteci imam zaboravljene knjige ove izuzetne žene. Jedva sam čekala da ih sada, petnestak godina starija i u stanju svesnog neznanja izazvanog NLP-om, ponovo uzmem u ruke.

Čitajući „Moć je u vama“ zapazila sam mnoga korisna uverenja – axiome NLP-a, koji se kao osnovna potka provlače kroz Louisino učenje: um i telo su deo istog sistema i utiču jedno na drugo, ljudi imaju sve resurse koji su im potrebni za uspeh, naša komunikacija ima onakvo značenje kakav je odgovor koji dobijamo, ako ono što radimo ne funkcioniše potrebno je da radimo nešto drugo, gde su nam misli – tu nam je pažnja itd.

Čitav rad ove božanstvene žene zasnovan je na Ljubavi. Ljubavi pre svega prema sebi, Ljubavi prema drugima, životu, Univerzumu. Ljubav je univerzalni lek. Verovanje u apsolutno poštenje kao izbor koji činimo iz ljubavi prema sebi. A pre svega, preuzimanje odgovornosti a time i moći, za naše misli, ponašanja i život.

Knjiga mi je pomogla da bolje shvatim i vezu izmedju svojih osećanja i telesnih simptoma. U NLP-u takođe učimo da um i telo naizmenično utiču jedno na drugo.

NLP tehnike se zasnivaju na vizuelizacijama, a Louise ih preporučuje kao vežbu od izuzetne koristi! Još jedan segment učenja odnosi se na puštanje neprijatnih dogadjaja da prodju, a ne kačenje za sadržaj. Ovo me asocira na prihvatanje neprijatnog feedbacka u NLP-u – iskosi se stavom prema osobi koja ti se obraća, saslušaj, pošalji sve u koferčić, zatvori koferčić, zahvali se i idi dalje!

Sada dan započinjem i završavam izjavama zahvalnosti. Zahvalnost mi omogući da ostvarim željenu korisnu percepciju sa kojom ulazim u novi dan i način kako ga završavam. Zahvalna sam za sve ono čega se setim u tom trenutku. Sastavni deo mog dana sada su i afirmacije. Afirmacije doživljavam kao miks ličnog reframinga, zamene nekorisnih, boljim korisnijim uverenjima, sidrenja korisnih stanja, a sve ovo uklopljeno u postavljanje i programiranje ciljeva. Knjiga „Moć je u vama“ i NLP nauka, pomažu mi da svakoga dana malo više razumem i zavolim sebe.

Dragica Stefanović

– dipl. ekonomista