Koji to „softver“ upravlja našim ponašanjem?

Koji to „softver“ upravlja našim ponašanjem?

Šta vam je najvažnije kada birate cipele? Da li vam je važno da vas ne žuljaju ili vam je na prvom mestu to da izgledaju lepo? Da li vas na vredan rad više motiviše mogućnost da ćete dobiti bonus ili povišicu ili strah da biste mogli dobiti otkaz?

Vaš odgovor može vam dati uvid u važan deo vaše ličnosti – vaše metaprograme.

Metaprogrami, nesvesne strukture razmišljanja koje utiču na naše tumačenje sveta koji nas okružuje, bili su tema 4. modula NLP Master treninga na NLP Institutu.

Polaznici ove izvanredno korisne edukacije već su imali priliku da se upoznaju s metaprogramima u okviru NLP Practitioner treninga, ali su sada od iskusnog NLP trenera i coacha Katarine Džoković dobili konkretne alate i tehnike uz pomoć kojih mogu da zavire duboko u svoju podsvest i podsvest drugih i prouče „softver“ koji upravlja našom pažnjom i motivacijom.

Dok naš svesni um može da obuhvati samo 7 +/- 2 predstave koje se odigravaju pred našim očima, naš mozak beleži na milione podataka o onome što nas okružuje i ukupnu sliku prerađuje na nesvesnom nivou. Kod nekih ljudi, registruje širu sliku, kod nekih je usmeren na detalje. Kod nekih potvrdu sebe traži u sebi samom, kod drugih potvrdu spolja. Kod nekih je motivisan nagradom, kod nekih strahom od kazne i tako dalje. Kada otkrijemo kakav je princip po kom naš um selektuje i sortira informacije, možemo da znamo i šta nas pokreće i motiviše, kako donosimo odluke, zašto se ne slažemo s drugim osobama i slično. Jer, svako ima različitu kombinaciju metaprograma i različito doživljava svet oko sebe i te razlike u sortiranju stvarnosti su jedan od najčešćih uzroka neslaganja među ljudima.

Tokom dva dana treninga, polaznici NLP Master edukacije učili su i vežbali kako da kod sebe i drugih postavljanjem pravih pitanja prepoznaju metaprograme, čije je razumevanje od velike važnosti u svim oblastima rada s ljudima, ali i u ličnom životu.

Polaznici su tokom vežbi dobili konkretne alate uz pomoć kojih mogu da utiču na svoje radno okruženje, motivišu zaposlene, nađu zajednički jezik sa ukućanima i otkriju zašto se ljudi ponašaju onako kako se ponašaju.

Uz to, dobili su jedan od najkorisnijih aspekata poznavanja metaprograma – mogućnost da dostignu veću fleksibilnost u razmišljanju, komunikaciji i delovanju, jer, kao što je to rekao slavni Carl Jung, „ono što nas iritira u vezi s drugim ljudima, može nas odvesti boljem razumevanju nas samih.“

NLP Master edukacija pruža priliku svima onima koji su završili NLP Practitioner trening da prošire svoje znanje i podignu svoj lični život i karijeru na viši nivo. Više o tome kako i vi možete krenuti putem izuzetnosti i otkriti više o sebi i svetu oko sebe, možete pročitati ovde.