Kako sami sabotirate svoje šanse da dobijete bolji posao

Kako sami sabotirate svoje šanse da dobijete bolji posao

Malo šta je stresno kao potraga za poslom. Bez obzira na to da li ste u potrazi za prvim zaposlenjem ili ste u prethodnoj firmi dobili otkaz ili ste jednostavno poželeli da promenite posao (a možda i branšu!), potraga za poslom mnogo je teža od bilo kog rada.

Ako vam nedostaje samopouzdanja ili ste kroz vaspitanje i odrastanje navikli da stidljivo govorite o svojim vrlinama, a preuveličavate nedostatke, razgovor za posao može predstavljati izazov sličan skoku s padobranom.

Iz straha i stresa koji osećate dok sedite naspram osobe zadužene za intervjuisanje kandidata, umesto da pokazujete svoje najbolje strane, lako se može desiti da prikažete sve suprotno tome i da se posle pitate: “Šta mi bi?”

Za to vreme, vaš sagovornik je pažljivo proučavao način na koji govorite, šta ste rekli o svojim ciljevima, šta vaš stav i položaj tela govori o vama i projektovao sliku, kako bi bilo raditi sa vama.

Vaše samopouzdanje ili njegovo odsustvo, su ključni za formiranje konačnog utiska o vama.

Što ste zabrinutiji da niste dorasli poslu za koji ste se kandidovali, to je veća šansa da ćete delovati kao neko ko ne odgovara toj poziciji. Poslodavci traže ljude koji su spremni da rade i u dobru i u zlu, koji su spremni da podnesu i kratke rokove i rad u grupi i odnos sa nadređenima i podređenima… a sve to zahteva određenu veru u sebe.

Ako ste i vi duže vreme u potrazi za poslom, verovatno ćete se pronaći u iskustvu ekonomistkinje Alijana Imširović, inače, naše polaznica Online programa ličnog prosperiteta, koja je dugo tražila radno mesto u inostranstvu:


“Dragi moji, nisam mislila da ću i ja pisati ovdje status, ali moram ovo podijeliti sa vama. Naime, živim u inostranstvu od 2015. godine i nakon ovdje završenog fakulteta, bila sam u potrazi za poslom. Međutim, bilo je mnogo prepreka. Bila sam na mnogobrojnim razgovorima za posao, ali uzalud. Na svakom od njih sam se osjećala neugodno, maleno, preplašeno i kao da sam od početka imala misao: ‘Ma što bi oni mene zaposlili?’

Tako je i bilo. Uvijek nešto nije odgovaralo. Ili su nudili premalenu platu (nedovoljnu za dobijanje radne dozvole) ili su tražili više iskustva ili su odlučili zaposliti njihovog državljanina sa perfektinim poznavanjem njemačkog jezika. Sve do jednog trenutka, kad sam odlučila da se dobro pozabavim Slavicinim lekcijama, prvenstveno 7, 8, 10. i 11. I po prvi put otišla na razgovor sa stavom da oni mene trebaju, a ne ja njih. Po prvi put osjetila da zračim samopouzdanjem i iako sam osjetila strah, shvatila sam da moram djelovati uprkos njemu, te da sam ja veća od tog svog straha.

Pogodite šta se desilo? Iako sam se prijavila za potpuno drugu poziciju, ponudili su mi onu koja u potpunosti odgovara mojoj struci, platu čak i veću nego što sam tražila i nikad nisam bila na prijatnijem razgovoru za posao. Sve je proteklo tako lako, da sam ja i dalje u čudu.

Zato se želim zahvaliti Bogu, koji me je doveo do ovog kursa, ali i Slavici i cijeloj njenoj ekipi. Radite odličan posao!”


Lekcije Online programa ličnog prosperiteta o kojima Alijana govori, izuzetno su važne ne samo za ljude koji su u potrazi za poslom, nego za sve koji se na bilo koji način susreću sa nekim izazovom. Uz njih najpre preispitujete svoja ograničavajuća uverenja, koja vam narušavaju samopouzdanje, zatim prevazilazite strah, kako od neuspeha, tako i od uspeha i prihvatate odgovornost za svoj život, tako da bez obzira na okolnosti, uvek pronađete nešto što možete da uradite, kako biste se približili svom cilju.

Zato, ako ste u potrazi za poslom, preporučujemo vam sledeće korake:

1. Preispitajte ograničavajuća uverenja

„Nisam dovoljno dobar“, „Kome je potrebna moja diploma?“, „Nemam ja dovoljno iskustva za ovaj posao…“ Ako nekada osetite da vas misli vode u ovakvom pravcu, znajte da su po sredi ograničavajuća uverenja koja nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Sve i da vam je nekad neko rekao nešto od ovih rečenica, to ne znači da su one istina. Takvo razmišljanje drži vas u strahu i sprečava vaš rast i napredak.

Ono što sebi govorite postaje vaša realnost i zato je jako važno da prevaziđete svoja ograničavajuća uverenja, zapišite ih i preispitajte svako od njih.

2. Prihvatite odgovornost

Prihvatanje odgovornosti za svoj život je jedna od najmoćnijih stvari koje možete učiniti za sebe. Sve dok mislite da je „neko drugi kriv“ za vašu poziciju – roditelji, profesori, država, kadrovska služba iz firme koja vas je odbila na razgovoru za posao – vi prepuštate moć nad svojim životom drugima. Izuzetno je važno da osvestite da u svakom trenutku, u svim okolnostima, postoji nešto što VI možete da učinite za sebe i svoj cilj, bez obzira na sve. Kada to znate, onda ćete lako doći do odgovora na pitanje šta je to što možete da uradite, a onda i da napredujete i postignete ono što želite.

3. Prigrlite sebe

Šta je najgore što može da vam se desi na razgovoru za posao? Da budete odbijeni? Naravno, to će se dešavati, jer ne postoji čovek na svetu koji je po meri svima ostalima. Kao što kaže naša Alijana, fokusirajte se na to da ste vi potrebni njima, a ne oni vama! Ako ne budete primljeni, razmislite o tome šta biste mogli da uradite drugačije sledeći put i nastavite dalje. Budite strpljivi i konzistentni i usmerite svoju pažnju na vrednosti koje donosite nekoj firmi, umesto na ono što vam možda nedostaje.

Ako vam je potrebna podrška da razvijete moćno samopouzdanje, prevaziđete ograničavajuća uverenja i konačno osvestite svoje skrivene potencijale, pravi je trenutak da se prijavite za Online program ličnog prosperiteta sa Slavicom Squire.

Ova fantastično korisna edukacija vam omogućava da gde god da ste i kad god vam to odgovara puna tri meseca uz Slavicinu podršku izučavate najkorisnije NLP i coaching veštine.

Prijave su u toku i zato odmah rezervišite svoje mesto putem ovog linka.