Kako da se pomirite sa ljudima do kojih vam je stalo?

Kako da se pomirite sa ljudima do kojih vam je stalo?

Da li i vi imate problem u komunikaciji sa nekom osobom iz bliskog okruženja? Da li ste u sukobu s komšijom ili nekadašnjim prijateljem? Možda ste s nekim ko vam je nekada bio blizak potpuno prestali da govorite. Izuzetno je važno i korisno da se okružimo onim ljudima koji nas čine boljim, veselijim, ispunjenijim, s onima koji dele iste vrednosti kao i mi, koji nas podržavaju u našim ciljevima i raduju nam se. Međutim, to ponekad znači distanciranje od velikog broja ljudi. Ipak neki među njima to nisu zaslužili, a neke ljude sa kojima imamo loš odnos zapravo i volimo, te nas ti sukobi i distance blokiraju i ne daju nam mira. Zato vredi pozabaviti se svim onim sukobima ili netrpeljivostima koje nas blokiraju da živimo život kakav želimo.

Kako biste se osećali da imate moć da rešavate sva neslaganja sa ljudima u svom okruženju? Kako bi izgledao vaš život kada drugi više ne bi imali moć da vas iznerviraju i kada biste energiju koju trošite na sukob, trošili na to da svoj život živite baš onako kako želite? Da li biste tada imali mir? Sukobi mogu da nastanu iz mnogo razloga među kojima je najčešći nerazumevanje. Do njega dolazi jer ljudi pogrešno pristupaju razgovorima i uglavnom slušaju drugog samo da bi mogli da mu odgovore, a ne da bi zaista razumeli ono što ima da im kaže. Kada ne slušamo pažljivo i sa iskrenom željom da razumemo našeg sagovornika, propuštamo mnogo informacija. Tada se dešava da informacije sami popunjavamo nečim što samo u našoj glavi ima smisla i što nema veze sa onim što nam je rekla osoba s kojom smo razgovarali. Tako dolazi do „gubljenja u prevodu“ i kada to dovede do problema, nijedna od strana ne želi da odustane od svoje verzije priče – svakom je važno da bude u pravu. Ali, šta ako postoje važnije stvari od toga? Recimo, zapitajte se da li vam je važnije da budete u pravu ili da budete srećni? Da li vam je važnije da budete u pravu ili da ne izgubite nekoga koga volite? Dakle, ne samo da vaganje ko je u pravu i ko je pobedio u sukobu nije naročito korisno, nego je i vrlo štetno, jer ćete izgubiti mnogo živaca, vremena, a na kraju i mir, a možda i ljubav.

Ukoliko vam je važno da budete u miru sami sa sobom i održavate dobre odnose sa dragim ljudima, ostavite za trenutak te stvari po strani i pokušajte da situaciju posmatrate iz drugačije perspektive. Što više uglova gledanja zauzmete u odnosu na isti događaj, imaćete više informacija o tome šta je zaista pošlo po zlu i kako to možete da promenite.

Nakon što razmotrite situaciju kao neko ko vaš sukob posmatra sa strane, a ne kao neko ko je učesnik (i oštećeni) u njemu, postavite sebi nekoliko pitanja:

1. „Zašto mi je ta osoba važna?“

Pronađite razlog zbog kog želite da nastavite da komunicirate sa ovom osobom, bez problema i sa lakoćom. Šta će vam sve ovo poznanstvo ili prijateljstvo doneti i kako će uticati na vaš život? Neretko shvatimo da nam osoba nije važna, a da mi ulažemo mnogo energije u taj odnos. Ako je to slučaj, onda se nemojte dalje baviti sukobom i produbljivati negativne emocije. Štedite energiju i vreme za mnogo korisnije stvari, poput toga da rešite problem sa osobom do koje vam jeste stalo. Ako znate tačno kakav ishod želite da postignete sa tom osobom, biće mnogo lakše da do tog ishoda dođete. Razmislite dobro šta je to što vi želite od ovog odnosa.

2. „Koja je moja uloga u ovom problemu?“

Na koji način vi doprinoste ovom problemu? Bez razmišljanja o tome kako i zašto je problem nastao, posvetite pažnju onom što vi radite da se taj problem održi. Budite iskreni prema sebi. Da li ste sve rekli toj osobi ili nešto zadržavate za sebe? U kojoj meri ovaj problem zavisi od vas, pa time i njegovo rešenje? Kako ponašanje ove osobe utiče na vas i to kako se osećate? Šta to za vas znači, kako ste vi to protumačili? Promislite dobro o tome šta je vaš deo u ovoj priči.

3. „Kako sukob izgleda iz ugla druge strane?“

Odvojte nekoliko trenutaka i prebacite se u ulogu osobe sa kojom imate poteškoću. Da li su vam poznate sve informacije o njoj? Šta je to što je muči, sa čim se sve ona nosi? Pretvarajte sa na kratko da ste ta osoba i odgovorite sebi na ova pitanja. Ima li nešto što ne govorite? Kako se ova osoba oseća u ovom problemu, kako na nju sve ovo deluje? Ovakvim izdvajanjem možemo doći do raznih uvida koji su često ključ za rešenje ovakvih situacija. Zato je važno da se ovde prepustite i razmišljate iz svoje perspektive.

4. „Kako bi nekom neutralnom posmatraču izgledao ovaj sukob?“

Ako bi postojao neko ko bi sa strane mogao da posmatra ovaj čitav proces, neko ko poznaje i vas i osobu sa kojom imate problem, neko ko bi s lakoćom pronašao rešenje, da li biste ga poslušali? Uzmite nekoliko momenata i sagledajte situaciju iz perspektive te osobe koja možda ima sve odgovore. Ako bi takav mudrac postojao, šta bi vam rekao? Posmatrajte sebe i tu osobu odvojeno kako biste mogli da uočite obrasce, fine detalje koje ne vidite kada ste direktno upleteni. Dajte sebi vremena da dobijete novi uvid, informaciju, ideju ili možda čak rešenje. Verujte procesu i prepustite mu se, vi znate mnogo više nego što vam je svesno dostupno.

Ako osećate da je potrebno da još jednom prođete kroz ove korake, učinite to. Prođite kroz njih onoliko puta koliko mislite da je potrebno i ne odustajte dok ne dobijete nešto. To neće uvek biti rešenje problema, ali ćete svaki put imati neki novi uvid koji vam može biti izuzetno koristan. To je za početak možda sasvim dovoljno jer vas pomera za jedan korak ka rešenju.

„Većina nerazumevanja među ljudima bi mogla da se izbegnu ako bi oni jednostavno odvojili vreme da se zapitaju : Šta bi ovo još moglo da znači?“ – Šenon Adler

Često su naši partneri osobe kojima najviše zameramo, ali s kojima je najvažnije graditi podržavajući, kvalitetan odnos ispunjen ljubavlju. Praznici su pravo vreme da na tome radite i zato je Slavica Squre za sve one koji žele da svoj život privuku ljubav ili odnos sa partnerom podignu na viši nivo, kreirala jedinstveni Online Power LOVE Design program, koji vam omogućava da gde god da ste i kad god vam to odgovara, unapređujete svoj ljubavni život uz njenu podršku.

Pošto se program u potpunosti odvija online, sada je pravi trenutak da se prijavite i iskoristite ovo vreme za nešto što će vam biti višestruko korisno u svim životnim situacijama.

Prijave su otvorene do 23. juna i zato odmah rezervišite svoje mesto putem ovog linka.