Kako da se motivišete i istrajete u promeni

Kako da se motivišete i istrajete u promeni

Mnogi ljudi znaju da mogu i zaslužuju više od života. Žele da ostvare svoje snove, da budu uspešni, zdravi i srećni, da rade posao koji vole i žive ispunjen život.

Ali i tada sebe često sprečavaju da nešto zaista urade. Ili čekaju da se okolnosti promene, da se sve kockice poslože, da se osećaju spremnima, da imaju finansijsku sigurnost… I tako čekajući da se nešto namesti, oni ostanu na istom mestu nedeljama, mesecima i godinama, a neki i ceo svoj život.

Možda ste i vi nekada probali da nešto promenite, da zaista krenete u akciju jer ste znali da zaslužujete bolje i više. Možda ste želeli bolje plaćen posao, vezu u kojoj ima više komunikacije, prijatelje koji imaju iste vrednosti kao i vi… Ali ste ipak promenu odlagali čekajući da za nju budete dovoljno spremni ili da se sve druge kockice poslože tako da vam bude lako da kroz promenu prođete. Ali, to se nije desilo.

Šta god želite da promenite, kojim god putem želite da krenete potreban vam je jasan plan i strategija šta ćete da radite onda kada promena postane teška, kada počnete da gubite motivaciju i kada vam dođe da najradije odustanete od svega. Jer upravo je to momenat, kada postane teško, da većina odustane i vrati se na staro poznato mesto.

 Mi smo u ovom tekstu taj plan pripremili za vas, jer znamo koliko promena ume da bude teška, ali isto tako znamo koliko je fenomenalno živeti život koji želite. I zato se isplati višestruko istrajati u promeni ma koliko ona bila teška i koliko god da mislimo da nismo spremni za nju.

Plan za promenu koju želite:

Prisetite se neke pozitivne promene, a verujem da ih imate puno u svojoj ličnoj istoriji,  u kojoj ste istrajali do kraja i koji je vaš život učinila boljim i svrsishodnijim. To može biti promena neke navike, promena okruženja, posla… Može biti zaista bilo koja promena koju ste uspešno ispratili do kraja a koja je napravila očiglednu pozitivnu razliku u vašem životu.

Dok razmišljate o tome, odgovorite na sledeća pitanja:

  • Šta vas je tada motivisalo na tu promenu?
  • Čega vam je u tom trenutku bilo previše, od čega ste želeli da pobegnete?
  • Čega ste želeli više u svom životu? Šta ste želeli da postignete?
  • Da li se promena dogodila odjednom?  Ili je to bio proces koji je potrajao neko vreme,  možda danima, nedeljama, ili čak i godinama?
  • Koliko dugo je bilo potrebno da donesete odluku i krenete u akciju, odnosno realizaciju?
  • Zamislite pozitvnu promenu koju ste ostvarili, u živopisnim detaljima sve dok u sebi ne osetite motivaciju i odlučnost, a zatim zamislite  da radite sve što je potrebno da istrajete u novoj promeni koju sada želite da pretvorite u progres. Pojačajte taj osećaj u sebi i zamislite kako ste uspeli u onome što želite.

Ova pitanja vam mogu pomoći da osvestite šta vas je pokrenulo i dalo vam dovoljno motivacije da istrajete u željenoj promeni. Možete ih zapisati na papir ili u telefon. Pogledajte ova pitanja i odgovore kada se probudite, pre nego što odete na spavanje, i nosite ih sa sobom, neka vam budu pri ruci. Kad počnete da se cenjkate sa sobom i da gubite motivaciju, pogledajte papir ili telefon i ponovo ga pročitajte. Ako želite, možete da podesite alarm na telefonu i da nekoliko puta tokom dana pogledate pitanja i odgovore, proučite ih, a zatim nastavite da se krećete kroz dan motivisani

Ne propustite još jednu godinu svog života u iščekivanju da se dogodi čudo u vašem životu, dok vam dani prolaze u nerviranje, stresu i nezadovoljstvu. Već sad preduzmite sve potrebne korake da svom životu udahnete vedrinu i smisao, dodate mu sjaj i lepršavost i negujete čaroliju ispunjenog života svakoga dana.

Ukoliko je posao ono što želite sada da menjate, da pronađete novu karijeru u kojoj ćete da uživate ili želite da promenite svoj stav i uradite sve potrebno da napredujete u poslu u kojem ste sada, onda vam naš Online program za unapređenje karijere može biti sjajna podrška na tome putu. Na njemu ćete naučiti jasne korake uspeha i dobiti isprobane alate koji daju fantastične rezultate u praksi.

Vi zaslužujete da radite nešto što volite ili da zavolite to što radite, da od toga lepo živite i da time što radite date svoj doprinos onima kojima je vaš rad značajan i vredan.

Saznajte više o našem Online programu za unapređenje karijere i prijavite se još danas. Kliknite na link OVDE.