Kako da kažete NE?

Kako da kažete NE?

Koliko vam se puta dogodilo da kažete DA nečemu što je za vas potpuno neprihvatljivo, ne dopada vam se, ne želite to?

Situacija broj jedan: Prijatelji vas pozovu na piće. Vaš plan bio je da baš te večeri ostanete kod kuće i završite neku poslovnu obavezu, vežbate, pogledate film, pročitate knjigu… No, iz straha da se neko ne naljuti, da ne izgubite prijatelje,iz osećaja da ste nešto ili nekome obavezni, kažete da ćete doći. Alarm u vašoj glavi se pali, nelagoda počinje da se širi vašim telom, a neželjeno DA poprima fizičku manifestaciju onoga što ste zapravo želeli da kažete: NE! Moje lično iskustvo kaže da svaki put kada sam se u ponedeljak nevoljko sa nekim dogovorila nešto za petak, umesto da sam se radovala susretu, aktivno bih se već od utorka bavila izgovorom da se ne pojavim.

Situacija broj dva: Pretrpani ste poslom i rokovima. Kolega vas zamoli da završite jedan deo njegovog posla, jer on mora da izađe ranije, s obzirom na to da njegovo malo dete ima temperaturu. Kažete DA, jer na šta bi to zaboga ličilo da ga odbijete? Kakav biste vi kolega i čovek bili? Ugušio bi vas osećaja krivice, zar ne? Hmmm, a cena koju plaćate za krivicu koja zapravo uopšte vama i ne pripada, jeste da ostajete na poslu satima duže, menjate svoje planove, neispavani ste, nervozni i neproduktivni. Ako ovo posmatram kroz ličnu prizmu, preuzimanje tuđe odgovornosti, zbog osećaja krivice i straha da me neko neće voleti ako mu ne „učinim“, dovela me je do toga da u jednom momentu nisam samu sebe volela. Preskupo, zar ne?

Situacija tri, četiri ili pet, možete i sami da se setite. Svi smo bar jednom rekli to DA koje nije nastalo ni kao proizvod ljubavi, ni kao proizvod želje i volje, već iz straha da ćemo nekoga izgubiti, osećaja krivice, obaveze, uverenja da treba da učinimo uslugu, jer nas to čini ispravnim. Volela bih da znam ko je uopšte napisao taj kodeks ispravnosti gde pišu sve te stvari koje „treba da“ i koje „moramo“.

Ne budite „DA“ žrtva
Govoreći DA svima unaokolo, mi govorimo NE nama samima. A to, verujte mi na reč, ume da bude poprilično uznemiravajuće. No, trik ne leži ni u tome da samo naučimo da kažem NE, jer kad sam ga ja prvi put izgovorila, bilo je histerično, čučalo je godinama u mom srcu, i odjeknulo je takvom silinom da je prouzrokovalo baš sve ono čega sam se plašila.

Kako onda da kažemo NE?
Upravo tu i leži ključ – kako i kada. Odbiti nekoga nije najstrašnija stvar na svetu, ali postoje načini da kažete ne, a da se uopšte posle toga ne osećate krivima ili da uopšte ne ispadnete mrgud.

„MI IZDAJEMO SEBE SVAKI PUT KADA NEČEMU ŠTO NE ŽELIMO KAŽEMO DA I KADA NEČEMU ŠTO ŽELIMO KAŽEMO NE.“
Slavica Squire

Znam da znate da izgovorite ne, no da li znate kada i kako? Kakav god da je odgovor, uvek možete da isprobate sledećih pet „trikova“.

1. „NE“ nije u jednakosti sa „Ne volim te“
Samo zato što kažete nekome NE to ne znači da vi ne želite dobro toj osobi. Ako prebacite fokus sa vašeg odbijanja ka njenom uspehu i napretku, izrazite saosećanje za njenu situaciju, udelite joj kompliment, pokazaćete drugoj osobi, da bez obzira što nešto ne želite vi i dalje jeste na njenoj strani.
Konkretno, u situaciji sa kolegom koji mora da izađe sa posla zbog temperature svog deteta (a već četvrti put ovog meseca), možete da se raspitate o uzroku detetove temperature, preporučite neki sirup ili pomenete neki primer vašeg prijatelja koji takođe ima dete sa učestalim temperaturama i način, kliniku ili lek koji je to rešio.

2. Ne mogu – OVAJ PUT
Magija dve reči: „ovaj put“ implicira drugoj osobi da vaše odbijanje predstavlja jednokratnu odluku. Ne odbijate ih za buduće zahteve, a ove reči mogu da naglase i da ste nekad u prošlosti rekli „da“. „Ovaj put“ je podsetnik koji suptilno podseća vašeg sagovornika da je vaš odnos dugoročan, i da ako nekad kažete ne, to i nije neka strašna stvar.
Priznaćete da: „Ne mogu sa tobom na piće ovog puta“, čini ogromnu razliku u odnosu na: „Ne mogu sa tobom na piće“.

3. Nema izgovora, nema pregovaranja!
Dobro NE ne znači pregovaranje. Ono je finalno. Reći „ne mogu“, pa se baciti u agoniju izgovora ili „belih“ laži, nije put koji olakšava, to je put u katastrofu. Kada postavite lične granice, koje nemaju nikakve veze sa osobom koja od vas nešto traži, izgovorite ih i zaprepastićete se koliko to dobro deluje na sagovornika.
„Donela sam odluku da ne izlazim preko nedelje.“ (odgovor na pitanje da li bih na piće posle posla)
„Obećala sam sebi da ne pozajmljujem novac dok ne otplatim dug po kreditnoj kartici.“ (odgovor na pitanje da li mogu nekome da pozajmim novac)

4. Predloži drugu opciju i…. beži
U situacijama kada želim nekoga da odbijem, a znam drugu opciju koja bi mu pomogla – ja to predložim. Ali, budite obazrivi: nemojte se previše involvirati u ovo. Ne savetujte, ne glumite menadžera tuđeg problema ili zahteva, ne inicirajte ništa.
Na primer: „Da li si razmišljala da konkurišeš za honorarni posao u kompaniji X?“ jeste dobra opcija za osobu koja traži novac na zajam.

5. Kažite, JASNO i GLASNO
Za mene, izgovoriti stvarnu reč, jeste bila najteža lekcija. Pokušala sam da ublažavam, sa frazama poput: „Ja ne mislim baš tako“, „Videću“ ili „Nisam sigurna“, umesto da jasno i glasno kažem: NE. Želela sam da druga osoba ima nagoveštaj da ja nešto ne želim, ali bez mene da to i kažem, no otrežnjujuća istina glasi: morala sam ja. Ako to ne kažete, ljudi neće biti sigurni u vaš odgovor, a kada konačno shvate da je vaše uvijanje značilo i odbijanje, onda će biti sa pravom ljuti, ne zato što ste ih odbili, već zato što ste ih zavlačili.
„Ne, ne mogu da izađem večeras“. Tačka.
Više NE vodi ka više DA! Kada je ono postalo deo mog redovnog vokabulara, kao što može postati i deo vašeg, život mi se transformisao. Odbijajući da budem deo svih onih malih stvari koje mi nisu važne, oslobodila sam prostor za puno stvari koje su mi zaista važne. A kakav se tek fenomenalan osećaj slobode krije u tome da možete da kažete NE svemu onome šta čini da se osećate prestravljenim, uplašenim, krivim i što takve stvari i situacije uopšte više ne moraju da budu deo vašeg života.

Ovladati NE tehnikom nije lako, a vredno je svakog truda. Jer podeliću sa vama tajnu koju danas znam: jednom kada kažete NE svemu onome šta ne želite, imaćete čitav svoj prekrasan život na raspolaganju da kažete DA svemu onome šta zaista želite i šta vas istinski čini srećnima.

Ako želite da negujete i unapređujete svoju komunikaciju tako da možete lako da kažete ne i svoj život učiniti srećnijim i ispunjenijim, rezervišite svoje mesto na našem najpopularnijem programu Online NLP Starteru putem ovog linka.

Prijave su u toku i zato vas pozivamo da se odmah prijavite.