Kako da ispravite greške iz prošlosti?

Kako da ispravite greške iz prošlosti?

Kakva su vaša prva sećanja? Koliko ste se vi promenili u odnosu na to doba? Da li ih se sećate kao kroz maglu ili su vam pred očima i dalje kao živa?

Ono što ćete odgovoriti na ova pitanja je jako važno za vas jer, kako austrijski psiholog Alfred Adler kaže, vaša prva sećanja su prozor ka ostatku vašeg života. Drugim rečima, prošlost može uticati na to kako danas razmišljate, osećate se i ponašate se.

Zato pokušajte da utvrdite koja to sećanja oblikuju vaš život. Da biste suzili izbor, fokusirajte se na vaša prva sećanja. Kada otkrijete koje je to sećanje, prisetite se svih detalja: ko je sve tada bio prisutan, šta jasno vidite, a šta se pojavljuje kao kroz maglu, koje zvukove i glasove ste tada čuli, šta ste tada osećali…? Budite strpljivi i pokušajte da izradite što je moguće precizniju predstavu tog prvog sećanja.

A sada razmislite: da li je to vaše sećanje možete okarakterisati kao pozitivno ili kao negativno?

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju pozitivan odnos prema prošlosti srećniji, zdraviji i uspešniji od onih koji negativno doživljavaju svoju prošlost. Naravno, svako od nas je iskusio i dobre i loše događaje u životu, ali neko ipak više pamti one lepe, nego one ružne.

Na šta se vi fokusirate?

Psiholozi Bob Emmons and Mike McCullough su otkrili da od toga da li život doživljavamo kao pozitivan ili negativan zavisi i naš osećaj zahvalnosti, a da od zahvalnosti zavisi naše zadovoljstvo sadašnjim životom.

Drugim rečima, pozitivan odnos prema prošlosti je u direktnoj vezi sa sadašnjim osećanjem sreće i blagostanja.

U jednoj studiji ovi istraživači podelili su ispitanike u tri grupe. Jedna od njih je imala zadatak da svake nedelje zapiše pet stvari na kojima su zahvalni, druga je imala zadatak dazapiše pet stvari koje su ih iznervirale i napravile im problem u protekloj nedelji, a treća, kontrolna grupa, pisala je pet stvari koje nisu imale nikakav uticaj na njih.

Ispitanici su vodili ove specifične “nedeljnike” tokom devet sedmica i uz njih vodili evidenciju o svom raspoloženju, fizičkim simptomima koje su osećali, vremenu koje su provodili fizički aktivni i beleške o svom opštem mentalnom stanju.

Posle devet nedelja, ispitanici iz prve, “zahvalne” grupe, svoj život su ocenili kao mnogo srećniji i ispunjeniji u odnosu na ostale. Beležili su i manje zdravstvenih tegoba, a osećali su se raspoloženije i uopšte, stabilnije i sigurnije.

Ovu studiju Emmons i McCullough kasnije su ponovili sa ljudima koji pate od različitih oblika neuromišićnih bolesti i dobili su iste rezultate.

Šta to znači?

Ne možemo promeniti prošlost, ali možemo promeniti svoj odnos prema prošlosti i odabrati šta je to na šta ćemo se fokusirati. Ako odaberemo da se fokusiramo na ono što nas čini srećnim i što nam ulepšava život, onda ćemo se osećati srećnije. Ako se fokusiramo na probleme, onda ćemo se konstantno osećati stresirano i nervozno.

Zato, da biste se oslobodili tereta svoje prošlosti, probajte da uradite sledeći test: dajte sebi vremena koliko vam je potrebno, pronađite neki tih kutak u svom domu i pronađite neku lepu beležnicu. U nju ispišite 20 najvažnijih stvari za koje smatrate da su vas obeležili u prošlosti. Listu sačinjavajte tako što ćete pisati: “Ja sam bio…”, “Ja sam bio…“ i tako dvadeset puta. Nema potrebe da se predstavljate boljim ili lošijim nego što ste bili – to je samo vaša lista i niko drugi ne mora da je vidi.

Kada to učinite, navedite tri događaja za koja vas i dalje vežu neke negativne emocije, poput krivice, tuge i povređenosti. Ovom vežbom mi zapravo menjamo svoj odnos prema njima.

Kada ih ispišete, napišite koje pozitivne poruke i lekcije ste mogli da izvučete iz tih događaja. Možda vam bude teško da se toga setite na prvu loptu, ali dajte sebi vremena koliko god vam je potrebno, pa i nekoliko dana ako treba.

Zatim sebi postavite pitanje: kako te lekcije mogu pozitivno da utiču na moju budućnost? Slobodno formulišite rečenice poput: “Zahvaljujući tome što sam iz tog-i-tog događaja naučio to-i-to, u budućnosti ću kad se nađem u takvoj situaciji, moći da uradim to-i-to”.

Kada ste završili sa ovim testom, naredne dve nedelje svakodnevno popunjavajte svoju listu zahvalnosti. U tome vam može pomoći ovaj “Dnevnik sreće”, koji potpuno besplatno možete preuzeti na našem sajtu.

Odštampajte “Dnevnik sreće” i na kraju svakog dana odgovorite na pitanja u njemu.

Posle dve nedelje pisanja zahvalnosti, ponovo radite test: “Ja sam bio…” i s njim uporedite ono što ste ispisali 14 dana ranije. Svako od pitanja u oba testa na koja ste odgovorili na pozitivan način, dajte sebi “+”, za svaki neutralan odgovor dajte sebi “=”, a za svaki vaš odgovor koji pokazuje negativan stav prema prošlosti dajte sebi “–“. Saberite koliko imate “+” i ” – “ odgovora. Sigurno ćete utvrditi da posle dve nedelje praktikovanja zahvalnosti imate mnogo više pluseva, nego minuseva. Ako se to ne dogodi, ne očajavajte: nekada je potrebno malo više vremena da se odnos prema prošlosti promeni.

Budite sigurni da ćete se promeniti i kada se to dogodi, bićete bolje pripremljeni da podržite sebe i krenete u pozitivnijem pravcu. Zapamtite da radimo na skrećemo velike reke vašeg života i da mali napori, vremenom, mogu dovesti do velikih promena.

Kao što veliki rimski pesnik Marko Valerije Marcijal kaže: “Uživati u prošlom životu, isto je što i dva puta živeti”.

Ako želite da promenite svoj odnos prema prošlosti i odmah se osetite lakše, rasterećenije i optimističnije, sada je pravi trenutak da učinite donesete najbolju odluku za sebe i prijavite se za Online program ličnog prosperiteta Slavice Squire, jednu od naših najpopularnijih online edukacija.

Ova edukacija sastoji se od 20 video lekcija i obimnih PDF materijala koji će vam biti dostupni u okviru ekskluzivne Facebook grupe namenjene samo vama, polaznicima ovog programa. Sve vreme moći ćete da postavljate neograničen broj pitanja i pratite Slavicina live uključenja tokom kojih ćete dobijati dodatne korisne informacije i odgovore na sve što vas dodatno zanima.

Kroz nju je dosad prošlo više od 1.000 ljudi, a ako biste želeli da otkrijete zašto su je nazvali jednom od najznačajnijih edukacija za lični razvoj, prijavite se putem ovog linka.