Jesmo li spremni za sreću?

Jesmo li spremni za sreću?

Sa psihološko-sociološkog stanovištva, sve prisutnija postaje podela ljudi na one koji se bolje ili lošije snalaze sa problemima, stresom, nevoljama ili poteškoćama.

Ako pogledate vaše šire okruženje, već decenijama traje takmičenje u tome ko će se izvući, iščupati, otrgnuti iz kandzi stresa, da bi odmah nakon, upali u sledeće. Tom čarobnom krugu negativnosti kao da nema kraja. Zapravo, veliki je broj onih koji vole da veruju da taj kraj ne postoji. Na ovaj način javlja se jedna latentno mazohistička potreba za repeticijom stresa koji čoveka održava „budnog“, pripremljenog na sve. Sve, osim na sreću.

Niz okolnosti na globalnom nivou, pomažu kolektivnom osećaju depresije, no i stvaraju jedan ne tako primetan izazov, vreoma vredan pažnje. Okrenuti se sebi, kao jedinom istinskom nosiocu rešenja, mnogi ne vide ni kao opciju.

Odgovor na to kako izaći iz problema i negativnosti, koji na racionalnom nivou skoro uvek predstavlja pozitivnu željenu destinaciju, na svakom koraku minira iracionalna potreba za imunizacijom kroz konstantni stres. Naime, izazov da rešenje uvek leži u nama a ne okolo nas, učiniće svaki početak potrage bogatijim za neko nepopularno otkriće na koje možemo naići. Ipak, ono što nam ova potraga daje, meri se sa sigurnim dobitkom na ličnoj lutriji.

Pitanje koje niko ne postavlja tiče se spremnosti na „sedmicu“, na sreću i pozitivan život.

Da li ste se ikada upitali, umete li da budete srećni?

Nažalost, umeće da se nosimo sa teškoćama, već smo apsolvirali. Zar ne bi bio sjajan izazov da otkrijemo koliko smo sposobni da se nosimo sa srećom? I šta to zapravo znači?

Od uverenja da ne ustajemo na „levu nogu“ i čitavog dana kreiranog na osnovu ove narodske premise za loš početak, mogli bi da pređemo na uverenje kako je sjajno ustajati na bilo koju nogu jer smo osvanuli u novom danu, koji svaki put predstavlja dobar početak.

Želju da budemo „srećne ruke“ gotovo odmah možemo ispuniti, tako što ćemo pružiti ruku sami sebi, sa znanjem da sreća postoji u nama, ne mimo nas.

Sudbini koja nam „nije naklonjena“ vreme je da poklonimo razlog za naklon, tako što ćemo je uzeti u svoje ruke. Budućnost se kreira u sadašnjosti. Imajte na umu da sve vaše misli, odabiri, koraci koje napravite, imaće svoju refleksiju u budućnosti. Iako treba imati dubok respekt prema nepredvidivosti života, čoveku nikada nije korisno samopotcenjivanje. Zato verujte da ste itekako sposobni da utičete na vašu sudbinu.

Setite se, svi smo naučili kako da hodamo, jedemo, govorimo. Naučiti kako da budemo srećni, predstavlja samo jedan u nizu prirodnih koraka koje treba da napravimo. Zaboravite na previsoka očekivanja. Oslobodite se želje za apsolutnom perfekcijom. Pogledajte u sebe. Osmehnite se svojoj duši, svemu što je prošla i svemu onom dobrom što i dalje emituje. Udahnite. Zahvalite se novom danu, novoj šansi, novom trenutku u kojem sve zavisi od vas.

Sreća je tu. Ne očekujte da vas prati. Hodajte s njom, ruku pod ruku!

Edukacije NLP Instituta su podrška Vama, na vašem putu ka sreći!

Pozovite nas na broj 064/6451 400 ili nam pišite na office@nlpinstitut.com i rado ćemo Vas saslušati i pomoći Vam da izaberete trening koji će Vam doneti najveći progres.