Jedno je lutati, a drugo tragati.

Jedno je lutati, a drugo tragati.

„Molim te, hoćeš li mi reći kojim putem da krenem pa da izađem odavde?“
„To u mnogome zavisi od toga kuda želiš da pođeš?“, reče Mačka.
„Nije ni mnogo važno kuda“, reče Alisa.
„Onda je svejedno kojim ćeš putem krenuti“, na to će Mačka.

– Alisa u Zemlji čuda, Lewis Carroll

U komunikacijskom šumu koja nudi savremeni svet, lako je zalutati u tu kolotečinu, pre svega zahvaljujući tome što je današnji čovek postao defokusiran. Samo oni koji traže i tragaju uspevaju da otkriju, ono istinski dobro i na taj način suštinski napreduju.

Dvodnevni trening nauke o ličnom prosperitetu, NLP Starter, početak je tog mozaika koji Dostojevski naziva „živim životom.“ Kao retko gde bio sam u prilici da vidim kako se na NLP Starteru, tokom vikenda 27. i 28. septembra 2014. u Novom Sadu ljudi doslovce bude iz svojevsrne „hibernacije“ ustaljenog života.

Ta promena nije uslovljena bila revolucinarnim porukama i tehnikama, kao što neki obećavaju, već minimalnim, ali tektonskim promenama.

Kako je to moguće?

Mene je to podsetilo na priču o mravu koju sam jednom davno čuo od svog dede.
Naime, pitali su jednog mrava kuda se tako užurbano uputio, na šta im je on odgovorio da ide u Jerusalim.

Na podrugljiv komentar da gde će on tako mali stići u Jerusalim, a naročito kada, pošto je put veoma dugačak, mrav je samo smireno upitao: “Svejedno, samo mi recite da li sam krenuo u dobrom pravcu?“. I dalje mu sa podsmehom potvrđujući da jeste, mali mrav je zadovoljno odgovorio: “Odlično, nije bitno kada ću stići, već da sam otkrio pravi put.“

Svako ko otkrije osnovne smernice na NLP Starteru, shvata da je pronašao minimalnu, ali suštinsku prednost koju imaju svi uspešni ljudi. I ako se tokom startera pita „kako i zašto ja ovaj put nisam otkrio ranije!?“, na kraju dođe do istog zaključka kao i mrav u pređašnjoj priči: “Odlično, nije bitno kada ću stići, već da sam otkrio pravi put.“

Pravi početak, nastavak tog jedinstvenog puta je na NLP Practitioner-u.

Lutanje je gotovo, počelo je traganje.

Otkrite i sami zašto.