Jasna i precizna komunikacija uz NLP

Jasna i precizna komunikacija uz NLP

U poslovnom svetu ljudi su često fokusirani na verbalnu komunikaciju, na ono što vide i što racionalno mogu da obrade. A te stvari su kao vrh ledenog brega, vidljivi deo na površini. Ispod površine, nalazi se dve trećine ledenog brega, čime metaforički možemo predstaviti našu dubinsku strukturu koja često ostaje netaknuta u komunikaciji, a u kojoj je najčešće ključ za postizanje naših poslovnih dostignuća. NLP metodologija sadrži set preciznih pitanja koja predstavljaju jako moćan alat koji nam pomaže da razumemo jasnije šta drugi misle, da saznamo šta im je važno, šta ih motiviše, koje vrednosti pokušavaju da zadovolje svojim ponašanjem i slično.

Prvi korak ka boljem razumevanju je aktivno slušanje, a drugi postavljanje pravih pitanja. Reči su površinska struktura, a dubinska struktura je nesvesni deo nas. Pitanjima povezujemo reči sa iskustvom i dovodimo u svest stvari iz dubinske strukture.

NLP trener Dragoljub Matić – Profa održao je treći modul u Beogradu, a nedelju dana kasnije i u Novom Sadu, na kom je polaznike naučio NLP komunikacioni model pod nazivom Meta model. Polaznici NLP Instituta vežbali su kako da postavljaju prava pitanja na pravi način kako bi:

  • prikupljali informacije,
  • razjasnili značenja,
  • prepoznavali ograničenja i
  • otvorili nove mogućnosti i izbore za sebe i druge.

Ovaj modul za naše polaznike predstavlja značajan korak ka postajanju vrhunskog komunikatora.