Da li smo zaboravili da se divimo životu?

Da li smo zaboravili da se divimo životu?

Kada ste se poslednji put suočili sa nekom lepotom koja vam je oduzela dah, zbog koje ste na trenutak zaboravili da uopšte postojite, zbog koje ste odjednom osetili da postoji nešto više i nešto bolje za svakog čoveka, baš u ovom vremenu i na ovoj planeti?

Kada ste se zagledali u nebo puno zvezda i uzdrhtali pred idejom da su one toliko daleke, da sada više i ne postoje, osim kao svetlost koja putuje ka Zemlji? Kada ste se popeli na neku planinu, pa makar i brdo i pogledali s visine svet oko sebe?

Imajući u vidu to kakva su nam sve čuda dostupna na jedan klik ili pokret palca po ekranu, nije sramota reći da niste odavno.

Možda ste kao dete sanjali o Akropolju nad Atinom i bogovima kojima je bio namenjen, a kad ste ga posetili, niste osetili ništa od onog divljenja i to ste pripisali turistima ili lošem vremenu.

Možda ste navikli na tamno noćno nebo bez ukrasa, kakvo se vidi iznad dobro osvetljenih gradova, pa ste zaboravili na lepote Mlečnog puta.

Možda ste zaboravili da se divite… A to je šteta, ogromna šteta…

Pred kraj života 1970. psiholog Abraham Maslow, najpoznatiji po svojoj teoriji hijerarhije potreba, razmatrao je da na sam vrh liste čovekovih potreba stavi potrebu za samotranscendencijom (pronalazak smisla izvan sopstvenog “ja”), iznad potrebe za samoostvarenjem. On je smatrao da je iznad „zdravog“ pojedinca, onaj koji je postao bolje ljudsko biće, ne samo za sebe, nego i za druge. Ključni faktor u tom prelasku na sledeći nivo, smatrao je Maslow, bio je „vrhunac iskustva“, odnosno, „retko, uzbudljivo, duboko potresno iskustvo, koje dovodi do naprednog oblika percepcije stvarnosti“.

I nedavna istraživanja to potvrđuju. Psiholozi su otkrili da iskustvo strahopoštovanja i dubokog divljenja, dovodi do značajne promene u ponašanju, ali i fiziološkim funkcijama. Ljudi koji često osećaju zadivljenost, kažu stručnjaci, otporniji su na zapaljenja, hronične bolesti, kardiovaskularne probleme, a kod njih se ređe javlja depresija. Takođe, iskustva koja u nama bude takve emocije, mogu da umanje posledice posttraumatskog stresa i učine nas otvorenijim za kontakte s drugim ljudima.

Ali šta je to divljenje? Kako da ga prepoznate u sebi?

Ako odjednom postanete svesni pisustva nečeg izuzetnog, što čini da se osećate malim, dok iznenada prepoznajete ogromno prostranstvo u svojoj duši, veliku lepotu ili silu, a možda čak i povezanost svih živih bića na svetu, znači da ste osetili strahopoštovanje.

Zamislite trenutak u kom stojite na ivici Kanjona Morače. Ili s vrha Stare planine po neobično vedrom danu gledate u daljinu. Ili po prvi put u ruke uzimate svoje dete. Dobijate ogroman poklon od prijatelja u trenutku potpunog beznađa… Ono što u takvim trenucima osećate može se nazvati strahopoštovanjem.

Einstein je prvi uvideo značaj ove emocije. U svojoj knjizi “Žive filozofije” on kaže: “Onaj kom je ova emocija strana, ko više ne može da zastane pred čudom i prepusti se strahopoštovanju, već je mrtav. Njegove oči su zatvorene”.

Iskustva koja izazivaju divljenje u vama bude kreativnost, radoznalost, altruizam, fleksibilan i otvoren um, ali utiču i na vaše duševno zdravlje i osećaj sreće i zadovoljstva životom.

Da li je teško pronaći izvor takvog osećanja? Možda, jer smo sve više vezani za ekrane naših uređaja i gubimo svaki kontakt sa prirodom i čudesima života koja nas okružuju.

Ipak, poput svih ostalih emocija, strahopoštovanje nije objektivan fenomen. On zavisi od toga kako odlučujemo da percipiramo svet oko sebe. Dakle, koliko često ćete osetiti strahopoštovanje, zavisi od vašeg pristupa životu, od toga koliko ste otvoreni za inovacije i šta očekujete od svojih svakodnevnih iskustava. Ne morate ići na Međunarodnu svemirsku stanicu, niti na Kineski zid, da biste osetili strahopoštovanje i sve lepote te emocije.

Dovoljno je da isključite računar i izađete iz kuće.

  • Pođite u šetnju prirodom, posetite neku šumu ili sedite pored reke i razmišljajte o onom što vidite.
  • Čitajte knjige o inspirativnim ljudima, koji su učinili važne stvari za čovečanstvo.
  • Setite se nekog zanimljivog putovanja na koje ste išli i prisetite se emocija koje ste tada gajili. Pogledajte svoje stare fotografije i pokušajte da rekonstruišete događaje i prizore na njima.
  • Idite negde gde nikad ranije niste bili, makar to bilo samo nekoliko ulica od vaše kuće.
  • Provodite vreme sa decom, svojom ili tuđom. Deca uživaju u stvarima koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Pokušajte, recimo, da im objasnite kako rastu biljke ili kako se smenjuju dan i noć. Videćete istinsko divljenje.
  • Ako već morate da provodite vreme pred ekranom, pogledajte neki zanimljiv dokumentarac o prirodi ili zanimljivim ličnostima iz istorije.

U svakoj od ovih prilika, odvojte po jedan minut da se istinski povežete sa osećajem divljenja i dopustite da vas ono ispuni. Velike benefite, kažu istraživači, možete osetiti ako svakodnevno beležite svoja iskustva koja su u vama izazvala tako pozitivna osećanja. U svojoj knjizi “Positivity” psiholog Barbara Fredrickson sa Univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da je poželjno voditi neku vrstu dnevnika pozitivnih iskustava, u koji možete lepiti i fotografije predela koji su u vama izazvali divljenje, ispisivati citate iz knjiga koji su vas duboko dirnuli i opisivati iskustva koja nikada nećete zaboraviti.

Nije potrebno da putujete, kako biste osetili istinsku zadivljenost. Svako od nas u svom životu i okruženju ima mnogo stvari koje bi u njima mogle da probude takvo osećanje, ali su velike šanse da ih uzimamo zdravo za gotovo. Zato je potrebno da preispitamo svoje načine na koje doživljavamo svet oko sebe i istinski se zapitamo da li smo dovoljno zahvalni na svemu onome što imamo.

A ako želite da iskoristite predstojeće praznike da počnete istinski da uživate u životu i to svaki dan, pravi je trenutak da se prijavite za BESPLATAN PRAZNIČNI PROGRAM koji je za vas kreirala Slavica Squire sa svojim timom.

Čak 21 dan, od 20. decembra do 9. januara moći ćete da u ekskluzivnoj Facebook grupi dobijate izvanredno korisne lekcije i predavanja uživo i to POTPUNO BESPLATNO. Zato, ako ste rešeni da ove praznike pametno iskoristite, da u 2021. godini startujete kao raketa i da se preporodite, onda se odmah prijavite putem ovog linka.