Da li imate veštine od kojih bi sutra mogla da zavisi vaša karijera?

Da li imate veštine od kojih bi sutra mogla da zavisi vaša karijera?

Nekada je bilo dovoljno da odaberete ugledan državni fakultet, s vremena na vreme zagrejete stolicu i po diplomiranju dobijete posao na kom ćete ostati sve do penzije. Danas je to uglavnom nemoguća misija.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti tržišta rada, tri najpotrebnije veštine za zaposlene u 2020. godini su rešavanje kompleksnih problema, kritičko razmišljanje i kreativnost. Isti izveštaj, predviđa da će do 2020. mašine preuzeti pet miliona poslova koje su dosad obavljali ljudi, a na promene nisu imuni čak ni poslovi koji su se smatrali „bezbednim“ u tom pogledu – kao što su finansije, bankarstvo i prava. Takođe, predviđa se da će dve trećine dece koja će ove godine upisati osnovnu školu raditi na radnim mestima koja još ne postoje. To znači da će za 65 odsto đaka zanimanja koja odaberu biti izlišna i to pre nego što steknu diplome.

To nije nikakvo čudo, ako imamo u vidu da većina danas najtraženijih zanimanja uopšte nije ni postojala pre pet ili deset godina, a taj trend se nastavlja. Dakle, sve što danas učimo, postaje izlišno u najboljem slučaju za pet godina i ukoliko nemamo sposobnost kontinuiranog prilagođavanja, prilike munjevito prolaze pored nas. Nalazimo se na pragu takozvane Četvrte industrijske revolucije, pa iako još nemamo leteće automobile, brzina promena sveta u kom živimo uveliko je prevazišla predviđanja reditelja naučno-fantastičnih filmova i serija iz osamdesetih.

Šta u takvim okolnostima možemo da učinimo kako bismo se pripremili za uslove rada budućnosti? Koje veštine su nam potrebne, kako bismo imali zagarantovano radno mesto u ovom automatizovanom i dinamičnom svetu?

Sva predviđanja budućnosti tržišta rada, obrazovanja i poslovanja, svode se na to da će čoveku budućnosti biti potrebne veštine koje nemaju toliko veze sa specijalizovanim znanjima, nego sa našom unutrašnjom sposobnosti prilagođavanja i kontinuiranog učenja. Ovo su neke od njih:

Kritičko razmišljanje i rešavanje problema

Tokom dugogodišnjeg školovanja većina đaka više uči o tome kako da odgvara na pitanja, nego o tome kako da ih postavlja. Međutim, upravo postavljanje pitanja je od ključne važnosti za kritičko razmišljanje. Pre nego što rešite problem, morate biti spremni da kritički analizirate i preispitate šta je ono što ga izaziva i upravo zbog toga su kritičko razmišljanje i rešavanje problema veštine koje se stavljaju rame uz rame. Već danas se u mnogim industrijama od zaposlenih očekuje, ne da imaju sva rešenja i odgovore, nego sposobnost da ih traže. Naravno, ne postoji fakultet na kom možete upisati studije rešavanja problema, a upitno je da li će u dogledno vreme doći do reforme školstva tako da se već u ranom uzrastu kod dece razvija kreativnost i kritičko razmišljanje, budući da postojeći sistem radi upravo suprotno, što znači da je potrebno na ovim veštinama raditi iz drugačijeg ugla.

Agilnost i prilagodljivost

Živimo u svetu koji poslednjih godina stručnjaci u oblasti društvenih nauka opisuju kroz akronim VUCA, od pojmova nestalan (volatile, eng.), neizvestan(uncertain), složen (complex) i višeznačan (ambiguous). S druge strane, u okviru tradicionalnog obrazovanja sticali smo način razmišljanja koji je primenjiv na rutinu i fiksirane procedure. Jednostavno rečeno, jednom smo naučili kako da radimo nešto i dobili zadatak da to ponavljamo iznova i iznova. Učenje se poistovećivalo sa sticanjem navike ili rutine, ali u postindustrijskoj eri, to nije dovoljno. Treba da učimo iznova i iznova i napuštamo obrasce koji više nisu primenljivi.

Efikasna pisana i govorna komunikacija

Studija koju je sprovela koalicija lidera iz oblasti biznisa, obrazovanja i politike Partnership for 21st Century Skills pokazala je da 89 odsto njihovih ispitanika smatra da tokom srednjoškolskog obrazovanja nije stekla dovoljno znanja o komunikaciji. Naravno, komunikacija ne podrazumeva samo poznavanje jezika i gramatike – u velikoj meri, komunikacija je produžetak jasnog načina razmišljanja.

Da li možete da uverljivo izložite svoje argumente? Da li ste sposobni da u drugima probudite motivaciju? Da li možete da jasno i koncizno izrazite svoju misao? Predstavite sebe ili neki proizvod? Ako je vaš odgovor na barem jedno od ovih pitanja „Ne“, onda morate da poradite na svojoj veštini komunikacije.

Radoznalost i mašta

Radoznalost je moćni pokretač sticanja novih saznanja i inovacije. Ona se budi kada svetu pristupamo kao dete, sa divljenjem i željom da saznamo što je moguće više o njemu. Bez radoznalosti i mašte, ne bismo imali gotovo nijednu tekovinu savremenog načina života, pa i ne čudi što je slavni Albert Einstein rekao da je mašta važnija od znanja.

Preduzimljivost i razmišljanje izvan okvira u školama bi trebalo da ima podjednak značaj kao fizika i matematika, ali to nažalost nije slučaj.

Ako u okviru formalnog obrazovanja niste stekli veštine kritičkog razmišljanja i rešavanja problema, kao što je slučaj sa većinom svršenih srednjoškolaca i diplomaca, a ni na poslu nemate bog-zna-kakav podsticaj da radite na sebi i svom znanju, kako onda možete da steknete sve ove veštine?

Potrebno je samo da otključate svoje davno uspavane potencijale i prilagodite svoje mozgove kontinuiranom dotoku novih informacija, umesto da se zadržimo na postojećim obrascima razmišljanja i funkcionisanja. To je moguće bez obzira na to koliko godina imate, koji je vaš stepen stručne spreme i kojim poslom se bavite i u tome vam od velike pomoći može biti NLP – neuro-lingvističko programiranje ili, kako je mi zovemo – Nauka Ličnog Prosperiteta.

NLP je škola vrhunskih sposobnosti koja otkriva i razvija tehnike za izvrsnu komunikaciju, uticajnu prezentaciju, uspešno pregovaranje, lako rukovođenje ljudima, uticaj, vrhunsku prodaju itd. da bi te tajne postale svima pristupačne i jednostavne za učenje. NLP danas ima svoje mesto i predstavlja standard u razvoju kadrova internacionalnih kompanija i u školovanju prosvetnih radnika, sportskih trenera, coach-eva, konsultanata, lekara, advokata, zubara… Zato se NLP uspešno koristi već godinama u poslovnoj i menadžerskoj praksi, prodaji, coaching-u, zdravstvu, psihoterapiji i savetovanju, vaspitanju, obrazovanju, sudstvu, pregovaranju, medijaciji i kreativnim delatnostima. (Više o NLP-u i njegovim primenama možete pročitati OVDE.)

Prvi korak u ovladavanju veštinama koje se očekuju od lidera budućnosti je poseta NLP Institutu, prvoj instituciji u Srbiji posvećenoj izučavanju NLP metodologije. Ovde imate fantastičnu priliku da učite od najboljih, da lično iskusite ovu metodologiju i ovladate ključnim NLP principima i to u okviru NLP Practitioner edukacije. Više o tome možete saznati OVDE.